
Vill öka kunskapen om munskydds effektivitet
Hur sprids partiklar när en person hostar med respektive utan munskydd? Det vill en grupp forskare, bland annat från Luleå tekniska universitet, öka kunskapen om.
Coronautbrottet har gjort frågan om hur väl munskydd förhindrar smittspridning högaktuell. I vissa länder måste människor bära munskydd för att få besöka mataffärer och apotek, medan det i andra länder främst är inom vården som munskydd används.
Genom att sammanställa det som är känt från tidigare studier och göra nya databeräkningar och simuleringar, vill ett nätverk av forskare från Luleå tekniska universitet, Chalmers, KTH, Lunds tekniska högskola och Aalto-universitetet i Finland förbättra kunskapen om munskydd och smittspridning.
– Vi kan göra avancerade experiment tack vare den utrustning vi redan har här på Luleå tekniska universitet. Vi kan mäta strömningsfält i volymer och se hur partiklar sprids om någon hostar med munskydd, utan munskydd och om ett munskydd sitter fel, säger Staffan Lundström, professor i strömningslära vid Luleå tekniska universitet.
Spridning av partiklar
Genom att använda mättekniken Schlierenfotografering går det tydligt att på film fånga hur en kaskad av droppar sprids när en person hostar rakt ut.
– Det ska bli väldigt intressant att se hur stora partiklar skiljer sig från mindre partiklar rent spridningsmässigt beroende på om munskydd används, säger Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.
Forskarna är i startgroparna för att göra de första mätningarna och hoppas snabbt kunna bidra till att föra ut kunskap om munskydds effektivitet.
– Vi har tidigare samarbetat om flöden av partiklar, och har snabbt format en gruppering för att nu kunna fokusera på smittspridning och exponering kopplat till corona, säger Staffan Lundström.
I media:
[https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ltu-forskare-ska-titta-narmare-pa-munskyddens-effekt]
[https://www.nsd.se/nyheter/lulea/pa-universitetet-hostar-folk-i-forskningens-tjanst-nm5340982.aspx]