Första tävlingen på biometanol

I juni testades för första gången biometanol i ett högprestandafordon på 1600 hästkrafter. Efter det lyckade fälttestet körs dragracing-fordonet på detta bränsle vid en av Sveriges större dragracingtävlingar i helgen.

Forskare vid Luleå tekniska universitet kunde i slutet av juni visa att biometanol fungerar minst lika bra som fossil metanol i en högprestandamotor i en racingbil, men är betydligt bättre ur miljösynpunkt. Dragracing-fordonet ska i helgen köras på biometanol tillverkat på skogsrester i rikstävlingen Pite Dragway. Intresset för fälttestet den 24 juni var stort från både besökare och media och tävlingen den 7-9 juli på Långnäs utanför Piteå förväntas locka flera tusen åskådare.

Fredrik Granberg, forskare vid Luleå tekniska universitet och platschef vid forskningsanläggningen LTU Green Fuels vill visa att det finns ett grönt alternativ för motorsporten.

– Det här är en av Sveriges större dragracingtävlingar och det kommer team från hela landet. Om det går bra i helgen är det en fortsatt bra marknadsföring för biobaserade drivmedel, säger han.

Dragracingteamet "Heaven or Hell" som kör bilen vill med testerna och tävlingen i helgen medverka till en grönare motorsport. De har fått positiva reaktionerna från andra inom sporten och många har varit intresserade av att göra samma sak.

– Detta har fått otrolig uppmärksamhet och det är roligt att en helt ny krets får upp ögonen för miljövinsterna. Förhoppningen är att de nationella förbunden för motorsport fortsätter att stötta detta eftersom intresset är stort på klubbnivå. Detta bidrar också till ett fortsatt ökande intresse för biometanol som drivmedel, säger Fredrik Granberg.

Tävlingsinformation

Tävlingen är en av 5 stycken rikstävlingar och kvalificeringstävlingarna körs på fredag den 7 juli klockan 13-22 samt lördag klockan 10-22. Finalerna går av stapeln på söndag klockan 10-16. Alla tider är väderberoende. Team !Heaven or Hell! tävlar i en klass som heter Pro Street. Media är välkommen och det finns möjlighet att göra intervjuer med teamet och med Fredrik Granberg på plats.

Kontakt: Fredrik Granberg, tele: 070-672 77 43

I media