Förväntansfull stämning vid studiestarten

Publicerad: 23 augusti 2021

Studenter från världens alla hörn har anlänt till universitetet. Nu inleds höstens studiestart, även i år med pandemirestriktioner, men den goda stämningen går inte att ta miste på. Cirka 140 ”phösare” som känns igen på sina färgglada overaller och glasögon tar hand om studenterna. Det blir rundvandring och aktiviteter för att lära känna varandra under den inledande veckan.

Välkomstperioden är frivillig, men har många fördelar.
– Vi vill gärna att så många som möjligt deltar och är måna om att studenterna ska få en fin studiestart, det är en bra grund för fortsatta studier. Man får lär känna universitetsområdet, nya klasskamrater och äldre studenter som kan visa vägen och hjälpa till, berättar Jennie Hägg Wilhelmsson, avdelningschef Student.

Genomförandet sker utefter de allmänna råd och restriktioner som regeringen och Folkhälsomyndigheten föreskriver för att förhindra smittspridningen av covid-19.
– Välkomstperioden, som kommer innehålla både digitala och fysiska inslag är en aning förkortad jämfört med tidigare, i år mellan 23-29 augusti. Registreringen sker digitalt för att inte skapa situationer med trängsel. Vi vidtar alla möjliga åtgärder så att det ska vara möjligt att hålla fysiskt avstånd, berättar Jennie Hägg Wilhelmsson.

Uppmuntrar studenter att vaccinera sig

Under studiestarten informeras de nya studenterna om hur och var man bokar tid för vaccination.
– Det är inte lätt att ha koll på allt sådant när man är ny. Många kanske har hunnit ta sin första vaccindos på hemorten, men vi vill göra allt för att underlätta så att studenterna fullföljer sin vaccinering. Vi har ”snitslat" vägen till närmaste vaccinationsställe så att det ska vara lätt att hitta - allt för att underlätta för studenterna så att vi tillsammans minskar risken för smittspridning, säger Jennie Hägg Wilhelmsson.

Studenter från världens alla hörn

Anledningen till att de sökt sig till Luleå tekniska universitet är varierande, men samtliga ser fram emot studentlivet.

Foto: Linnea Sidenmark

Agustí Garre Morell, Spanien – utbytesstudent civilingenjör hållbar energiteknik

– Jag ville komma bort från medelhavsklimatet så det blir en upplevelse och stora kontraster från det jag är van med hemifrån. Jag längtar efter att lära känna en ny kultur och nya människor. Jag vill inrikta mig på förnybar energi och jag valde därför LTU som är föregångare på området.

Lova Granbom, Falun – civilingenjör väg och vatten

– Mina föräldrar har pluggat här och många jag känner har rekommenderat Luleå. Jag hoppas att läget blir sådant att det kan vara mycket undervisning på plats och jag ser fram emot att lära känna nya vänner.

Lufakalyo B Penuel, Kiruna - sjuksköterska

– Jag har jobbat inom vården tidigare och nu vidareutbildar jag mig. Känns härligt att vara här, jag är riktigt taggad!

Alva Wedén Lundqvist, Stockholm - civilingenjör väg och vatten

– Jag har längtat efter att se något nytt och att komma hemifrån, och så gillar jag att åka skidor så jag tror jag kommer trivas bra. Har kompisar som pluggar här, de rekommenderar både utbildningen och Luleå som studieort.

Nils Söderberg Larsson

Nils Söderberg Larsson, Bollebygd - civilingenjör hållbar energiteknik

– När jag hittade den här utbildningen kändes det som något jag ville satsa på, och det är roligt att flytta norrut. Jag har redan hängt med grannar och hittat kompisar trots att jag kom hit för bara några dagar sedan.

Nina Nejdan, Lyon Frankrike, utbytesstudent civilingenjör datateknik

– Jag älskar Skandinavien och har varit både på Island och i Norge, nu vill jag upptäcka Sverige! Universitetet har gott rykte så jag blev jätteglad att jag fick en plats här.