Hoppa till innehållet
Foto: Katarina Karlsson
"Det är inget 9 till 5 jobb att bygga en ny industri, och så har det alltid varit. Ett sådant projekt blir en livsstil", säger Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt med moderator Emma Härdmark, Svemin. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Framtiden positiv för företagen i norra Sverige"

Publicerad: 8 september 2022

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt som i år har utsetts till ny hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, samtalade om Northvolt-resan med Emma Härdmark, kommunikationschef på Svemin, på Vetenskapens hus i ett arrangemang av IVA Nord och IVAs näringslivsråd.

– Om det är ett budskap jag verkligen vill ha ut här i dag, så är det att framtiden för företag i den här regionen ser oerhört positiv ut. I kölvattnet av de stora industrisatsningarna i norra Sverige skapas det möjligheter att tillvarata. Det finns inget vi hellre vill, än att dessa miljarder vi investerar också kommer lokala entreprenörer till godo, sade Peter Carlsson.

Från ett möjligheternas land till ett annat

Från soliga Kalifornien till ett annat möjligheternas land, Skellefteå i norr, dit flyttade Peter Carlsson sitt fokus i och med att han blev medgrundare av batteriföretaget Northvolt, som har valt staden för sin första gigafabrik – Northvolt Ett. När den når full produktion framåt 2025-2026, har den en yta på 500 000 kvadratmeter, ett projekt som ska ge Europa tillgång till egenproducerade och cirkulära litiumjonbatterier för elbilar och ellagring. Tillsammans med Volvo Cars bygger Northvolt även en fabrik i Göteborg och nu senast Northvolt Drei i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Northvolt har kontrakt till ett värde av över 500 miljarder kronor från nyckelkunderna BMW, Fluence, Scania, Volkswagen Group, Volvo Cars och Polestar.

– Vid något tillfälle behöver vi göra en börsintroduktion, när återstår att se. Det som får mig att sova lite bättre om nätterna är att vi fyllde på kassorna med ytterligare 12 miljarder, så vi har lite handlingsutrymme om det blir en tuff marknad en tid, säger Peter Carlsson.

Förstäker med europeiska mått

Northvoltsatsning förutsätter förmågan att både jobba direkt operativt och strategiskt långsiktigt och det med att ta fram något som aldrig gjorts förr i Europa.

– Vi måste jobba väldigt, väldigt operativt men samtidigt kunna visa våra kunder som Volvo Cars att vi har en realistisk plan för framtiden. 2016 var laserfokus på att bygga en stor fabrik som en utmaning till den kinesiska dominansen på området. Nu bygger vi in europeisk kompetens i blocken med bättre produktivitet, bättre automation och en säkrare arbetsmiljö, säger Peter Carlsson.

Ett livsprojekt

Han vågade ta klivet och anamma målet att bygga en helt ny typ av fabrik som krävde investeringar på tiotals miljarder kronor - och han förstod att omvärlden skulle reagera med både fascination och stor skepticism. Den tidigare studenten vid Luleå tekniska universitet, som är känd för att ha jobbat nära superentreprenören Elon Musk (Tesla, SuperX med flera) och som får emotta sin doktorshatt vid Luleå tekniska universitet den 12 november, känner tillförsikt.

–Jag tror att vi har en bra förmåga att lösa industri- och klimatkrisen men vi måste sluta fega, och faktiskt se verkligheten i vitögat. Är jag i mitt företag viktig och tar jag de stegen som krävs för att göra rätt sak? Nu måste våra konkurrenter inom batteritillverkningen ställa om till grönare produktionssätt, så har vi påverkat en hel industri i rätt riktning, säger Peter Carlsson.

Om drygt tio år hoppas han att det cirkulära konceptet inom Northvolt ska vara klart.

– Om vi lyckas med vårt cirkulära koncept kommer vi inte att behöva fler råvaror för vår batteritillverkning. Då har vi ett självbyggt system av cirkuläritet.

Som att äta en elefant

En högaktuell utmaning är energiförsörjningen, både de utmaningar Sverige har inhemskt och de som kriget i Ukraina leder till i Europa.

–Men man får ta problemen lite som man äter en elefant, man tar en bit i taget, säger Peter Carlsson.

Om industrisatsningarna i norra Sverige säger han:

–Vi måste göra norra Sverige ännu mer attraktivt så att man vill flytta hit - vill du jobba med det mest avancerade just nu, så är det till Norrland du ska flytta. Och vi behöver en enorm försörjning av kompetens för att bygga projekten, inom konstruktion, design, installation och projektledning. Vi måste få in mer folk som vill jobba med de bitarna, och skapa mer rörlighet inom Europa för att kunna kraftsamla, annars blir det för dyrt och komplicerat att göra de satsningar som industrin vill göra här, säger Peter Carlsson.

–Det är inget 9 till 5 jobb att bygga en ny industri, och så har det alltid varit.  Ett sådant projekt blir en livsstil.

Peter Carlsson är tidigare stundet vid Luleå tekniska universitet med civilekonomexamen inriktning produktions- och kvalitetsstyrning.