Hampus Carlson, Anders Jönsson
Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet ordnar hållbarhetsvecka. Hampus Carlson industriell ekonomi och Anders Jönsson brandingenjörsprogrammet. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hållbarhetsvecka- ett viktigt studentinitiativ

Publicerad: 31 augusti 2016

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet har tagit initiativ till en vecka med tema hållbarhet. Studenter får möta föreläsare och företag som Skanska, Scania, BillerudKorsnäs, Swerock, Boden kommun, Swebo, Future Eco samt Luleå Renhållning och denna gång är det hållbarhet och inte prestation som står i fokus.

– Vi hoppas att det här ska starta en tankeprocess hos studenterna, att det ska väcka intresse för hållbarhet och en förståelse för att hållbarhet är något som är integrerat inom många företag som studenterna kommer att ha kontakt med, säger Hampus Carlson vid Teknologkåren.

Det handlar om vecka 38, i mitten av september. Då kommer till och med menyn på studentkårernas egen restaurang, STUK att ha fokus på hållbarhet. Studenterna är inne i en fas när nolleperioden lugnat sig och studierna precis börjar ta fart. Då vill Teknologkåren passa på att uppmärksamma hållbarhet genom att bjuda in företag inom olika branscher som många studenter kan komma att ha kontakt med under studietiden. Intresset för hållbarhet är stort bland många studenter på Luleå tekniska universitet.

– Vi har flera gånger under tidigare år gjort liknande saker men i mindre skala. Att vi nu vill satsa extra på detta beror på att vi följt utvecklingen på andra universitet och vi vill att våra studenter också ska få den här möjligheten att ta del av kunskap inom dessa frågor, säger Anders Jönsson.

Företagen får chansen att visa upp sig och berätta om sitt arbete för ökad hållbarhet, samtidigt som studenternas intresse för frågan kan väckas och öka, så att hållbarhetsperspektivet finns med hos studenterna under deras studietid.

Tjäna pengar på hållbarhet

Teknologkåren betonar att hållbarhetsveckan inte enbart handlar om hållbarhet som har att göra med rening eller minskade utsläpp, utan även om produkttillverkning, val av material, användning av nya bränslen eller ett tänkande som numera kan genomsyra ett företags hela koncept.

– Hur ska vi kunna göra en produkt lätt att återvinna och hur ska den tillverkas så att den håller länge? är hållbarhetsfrågor som företag kan brottas med, säger Hampus Carlson.

En av föreläsarna, Per Grankvist, har temat ”Tjäna pengar på hållbarhet”, om hur intäkterna kan öka och kostnaderna minska för företag som arbetar med ökad hållbarhet.

I projektgruppen bakom Hållbarhetsveckan finns även studenterna Sofia Andersson, Anna Andersson och Johanna Lindmark som alla läser industriell miljö- och processteknik, IMP.

Information om programmet kommer stt spridas via bland annat Facebook.

Hampus Carlson, Teknologkåren

Foto: Katarina Karlsson