Yelverton Tegner, professor i medicinsk vetenskap vid LTU. Foto: Katarina Karlsson

Hockeyspelare riskerar allvarligare kroppsskador - efter hjärnskakning

Publicerad: 9 november 2011

Ny forskning visar att spelare i elithockey som drabbats av hjärnskakning får sämre balans lång tid framöver och riskerar att drabbas av allvarliga idrottsskador.

Tacklingar mot huvudet är vanligt inom elitseriehockeyn i Sverige. Särskilt denna säsong verkar situationen ha hårdnat på isen och flera spelare har fått svåra hjärnskakningar efter tacklingar riktade mot huvudet. Svenska läkarhockeyföreningen i Sverige, elitserietränare och domare reagerar nu och är oroliga.

– När man får en hjärnskakning slits hjärnans nervtrådar sönder och man får små blödningar i hjärnans celler och en förändring i cellernas ämnesomsättning. Om man får enstaka hjärnskakningar är det inget problem men upprepade hjärnskakningar framför allt efter mindre våld kan ge långvariga besvär, säger Yelverton Tegner.

Sedan 1974 har Yelverton Tegner varit läkare för elitserielaget Luleå Hockey. Nu visar han som professor i medicinsk vetenskap vid LTU, alarmerande resultat från sin forskning på effekterna av hjärnskakning i elitseriehockey

I Luleå hockeys elitserielag har redan sex spelare drabbats av hjärnskakning efter 20 matcher spelade, samt försäsong. Förr fick spelare också hjärnskakningar men Jonas Rönnqvist, tränare för Luleå hockey upplever att de var lindrigare än i dag. Nu tar det längre tid för spelarna att återhämta sig. Han tror att orsaken ligger i den nya hockeyn.

– Farten i spelet har ökat och spelarna är mer vältränade så de kommer in med större kraft än tidigare i tacklingarna, säger han.

Han nämner särskilt tacklingarna mot Frölundas Magnus Kahnberg 5 november och den mot Luleå Hockeys Jonas Berglund i början av oktober i matchen mot Brynäs. Båda spelarna drabbades av svåra hjärnskakningar. Jonas Rönnqvist upplever att mentaliteten hos spelarna på plan har förändrats. Han tycker att elithockeyn har blivit en extremsport.

– Nu är det liksom mer på liv och död, spelarna är mer vårdslösa och har mindre respekt för varandra. Det gäller mer att överleva och att vinna och då hårdnar mentaliteten på isen. Respekten för varandra måste öka, säger han.

07_33-o-en-halv-minut.jpg
Luleå hockeyspelare har ingått i forskningsprojekt om hjärnskakningar. Foto: Robert Hedlund

Det som väckte Yelverton Tegners intresse för forskning kring hjärnskakning och elitseriehockey var hockeylegenden Tomas Javeblad som efter upprepade hjärnskakningar fick sådana fysiska och psykiska men att han fick lov att lägga av med hockeyn. Tomas Javeblad drabbades bland annat av vad han själv beskriver som känslomässig avtrubbning, och plötsliga aggressioner.

– Hjärnskakning, till skillnad från alla andra idrottsskador, ska vilas bort, men vi har svårt att säkert fastställa när en spelare är tillräckligt återställd för spel igen. Det är också så att andra delar av hjärnan tar över medan de skadade läker, så trots att hockeyspelarna är symptomfria pågår fortfarande en läkningsprocess. Det är det som är det farliga i det hela, säger Yelverton Tegner.

Forskningen om hur balansen påverkas efter en hjärnskakning och vilka konsekvenser det får har bedrivits av Yelverton Tegner vid Luleå tekniska universitet i samarbete med professor Jack Lysholm, FoU chef vid Västerbottens läns landsting och Winternet. Alla elitseriepelare i Luleå hockey förening har ingått i testen. De fick testa sin balans före och efter en eventuell hjärnskakning.

- Det visade sig att balansen försämrades hos dem som drabbats av hjärnskakning, under lång tid efter en skada, men inte att de sedan som en konsekvens av det fick fler skador än de övriga spelarna. Däremot fick de allvarligare skador och längre frånvaro än andra spelare, säger Yelverton Tegner.

Yelverton Tegner föreläste om ämnet i samband med Populärvetenskapliga föreläsningar på Luleå tekniska universitet.

På torsdag kväll ska han medverka i ämnet i Debatt på SVT 1 klockan 22:00.