Cirkus Cirkör, Wear It Like a Crown Foto: Mats Bäcker Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Högklassigt artisteri och akustik med ny digital överföringsteknik

Publicerad: 30 november 2011

Nu ges omvärlden möjlighet att ta del av kombinationen högklassigt artisteri och akustik på Acusticum, genom ny digital överföringsteknik som utvecklats i samarbete mellan LTU, Studio Acusticum och landstinget.

Studio Acusticum på LTUs campus i Piteå är utvecklat i samarbete med ledande forskare inom ljudteknik, träteknik och teknisk akustik från LTU. Närheten mellan universitetet och konserthuset ger ständigt upphov till ny innovation i gränslandet mellan teknik och olika konstformer och därmed också till nya samarbetsprojekt.

I november genomförde nycirkusgruppen Cirkus Cirkör föreställningen Wear it Like a Crown på Studio Acusticum på Piteå Campus. Föreställningen sändes samtidigt ut till ett 40-tal biografer runt om i landet.Studio Acusticum tekniska koncept för digital överföring och direktsändning av sång-, musik-, teater-, och övrig underhållning har utvecklats i samarbete med Institutionen för konst, kommunikation och lärande vid Luleå Tekniska Universitet med Daniel Rosdahl, universitetsadjunkt som tekniskt expert i samverkan med amanuenser.

Syftet med konceptet är att tillgodose människors förändrade kulturkonsumtion som kan vara såväl On Demand som Live genom alla idag existerande mediakanaler.  Föreställningarna skapas och ges ibland samtidigt, med eller utan publik i Studio Acusticum i Piteå. Därifrån kan de tas emot ute i glesbygd men även i övriga landet och ute i världen.  På så sätt skapas ett geografiskt gränslöst utbyte av kultur vilket gagnar såväl den enskilde mottagaren men även den enskilde producenten av kultur.