Igloobygge mitt på universitetsområdet

Publicerad: 1 mars 2019

Studenterna på kursen snö och is vid Luleå tekniska universitet är i full gång med att bygga snöigloor mitt på universitetsområdet i Luleå. Syftet med projektet är att lära sig hur man konstruerar ett snöbygge. Igloorna byggs med hjälp av ett uppblåsbart iglootält, som är 6 meter i diameter och 4,5 meter högt och som kläs med snö för att skapa en snöigloo. När snön frusit töms tältet på luft och tas bort.

– Av sex möjliga projekt valde vi att bygga snöigloor just för att lära oss hur man konstruerar ett snöbygge. Det är roligt för vi bygger dessutom igloon för hopptävlingen LTU Big Air som kommer att vara 6 april. Publiken kommer att kunna gå in och värma sig och fika där, så det känns kul att den också kommer att användas. Från början skulle vi bygga två igloor. Den andra igloon skulle stå bredvid rampen och användas som värmestuga till skidåkarna men det är ett väldigt tungt jobb så det är inte säkert att det blir ett till igloobygge, berättar Mirco Schilling, student på kursen snö och is.

Snöigloon kommer att bestå av ett rum som rymmer 10-15 personer. Inredningen blir trägolv och sittplatser med infälld belysning i väggarna samt en liten bardisk. Utsidan blir kanske inte lika fin tror studenterna men förhoppningen är att det ska börja snöa så att igloon blir vit och fin. Kanske det finns möjlighet att även fixa till utsidan med belysning. När snöigloon är klar kommer studenterna att utvärdera hur konstruktionen deformeras och snöns hållfasthet förändras med tiden genom att ta snöprover som sedan körs i testlabb.

– Det blir allt vanligare med snöbyggen och därför är det viktigt att veta hur man konstruerar ett snöbygge ur säkerhetssynpunkt men även designmässigt, säger Victoria Bonath, forskningsassistent och projektledare, vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet.

Hon berättar vidare att studenterna har gjort en väldig bra förstudie om snökonstruktioner och bland annat studerat andra snöbyggen som Iglootel i Arjeplog och Igloo i Åre. En annan förberedelse har varit att lära sig köra snöslunga. Att köra snöslunga är inte alltid så enkelt, framför allt när man vill ha snön på ett visst ställe och faktorer som vind kommer in. Det går inte att bara köra rakt fram, man måste hela tiden ändra på vinkeln av utkaströret - och hitta rätt. Sedan måste man även lära sig att byta brytpinnar, som går av vid överbelastning.

Frågan är då vad som har varit den största utmaningen för studenterna med igloo-projektet.

– Den största utmaningen har varit vädret. Snön är olika beroende på väder och snön kan vara olika trots att den hämtas från samma snöhög. När det var plusgrader band snön bättre, idag när det är minusgrader är snön som socker och vi får stå och hacka lös snön för att fylla snöslungan och vi märker också att snöslungan sprutar betydligt mindre snö idag. Vädret däremot har varit gynnsamt för utomhusjobb, säger Mirco Schilling.

– Det roligaste med projektet har varit att köra snöslunga, avslutar han och skrattar.

Victoria Bonath

Victoria Bonath, Forskningsassistent

Organisation: Byggmaterial, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser