Platsinnovation snöbollshotell
Snöbollshotellet i Jokkmokk Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Innovationer runt snö och is lockar

Publicerad: 9 december 2016

Snö, is och kyla är viktiga tillgångar för besöksnäringen i norr. I projektet Platsinnovation i Swedish Lapland samarbetar forskare, turistföretag, destinationsbolag och samhälle med att utveckla nytänkande lösningar för attraktiva besöksmål och samhällen.

Ice Hotel i Jukkasjärvi, Snöbollshotellet i Jokkmokk, Icemusic i Luleå, packisturer på Bottenviken eller norrskensturism i Abisko. Det är några exempel på hur snö, is och kyla kan omvandlas till framgångsrika företag som lockar massor med besökare.

- Snö och is är ett av de styrkeområden som vi uppmärksammar i projektet för att utveckla kunskap och metoder för nytänkande utveckling av platser som attraherar befintliga och potentiella invånare, besökare, företagare och investerare, säger biträdande professor Malin Lindberg, ledare för projektet Platsinnovation i Swedish Lapland.

Jokkmokksevent & Vandrarhem AB, ett av de företag som involverats i projektet, har utvecklat en platsinnovation, Snöbollshotellet, som vann STFs pris Årets upplevelse. Snöbollshotellet är en av flera upplevelser som kopplas till vandrarhemmet och som bidragit till en tioprocentig ökning av antalet gästnätter.

- Snöbollshotellet är en ny unik typ av snöboende i en välkänd form. Alla känner till vad en snöboll är. Det kändes roligt att vidga snöskulptur-begreppet och att använda det som en möjlighet till övernattning, säger Cecilia Lundin som driver Jokkmokksevent & Vandrarhem AB.

Begreppet platsinnovation handlar om att knyta ihop aktörer från olika sektorer, t ex företag, kommuner, idéburna organisationer m fl, för att utveckla nytänkande lösningar som baseras på en plats, orts eller regions unika förutsättningar. Det skapar en röd tråd i platsens fysiska gestaltning, innehåll och marknadsföring som är till nytta både för företag och det omgivande samhället.

- I Platsinnovation i Swedish Lapland har de medverkande tillsammans tagit fram en modell, en karta, över vilka pusselbitar som behövs för att skapa attraktiva besöksmål och samhällen, säger Malin Lindberg.

I projektet medverkar, förutom innovationsforskare vid Luleå tekniska universitet, även en rad destinationsbolag och turistföretag inom besöksnäringen i norr, arkitekter, designers, kommuner, Stiftelsen Svensk Industridesign, samt Piteå Science Park. Projektet finansieras av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond under 2015-2017.

Malin Lindberg

Malin Lindberg, Professor

Organisation: Industriell design, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle