Lisa Kakar
Lisa Kakar läser master i internationell ekonomi och är en aktiv förespråkare för kvinnors rättigheter. Foto: Åsa Stubbfält Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Internationell toppstudent fick utmärkelsen Global Swede

Publicerad: 29 maj 2020

Lisa Kakar, student på masterprogrammet i internationell affärsverksamhet vid Luleå tekniska universitet och en aktiv förespråkare för kvinnors rättigheter, är en av de studenter runtom i Sverige som har fått ta emot ett Global Swede-diplom av utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Torsdagen 28 maj arrangerade Utrikesdepartementet, i samarbete med Svenska institutet diplomeringsceremonin Global Swede, för tionde året i rad. För första gången anordnades diplomeringsceremonin digitalt.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg och Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt, uppmärksammade under den digitala ceremonin internationella studenter som utbildat sig i Sverige. Diplom delades ut till ett 20-tal studenter från 16 länder runt om i världen. Studenterna har utmärkt sig inom områden kopplade till innovation och entreprenörskap och visat sig vara goda representanter för både Sverige och det egna landet.

– Global Swede är vårt sätt att varje år tacka ett antal enastående studenter för att de valt Sverige, och samtidigt välkomna dem in i vårt globala alumnnätverk. Det är en utmanande tid att ta examen, men med sina erfarenheter från Sverige är jag övertygad om att de kommer att bidra med att bygga broar mellan Sverige och omvärlden, säger Anna Hallberg.

Motiveringen för Lisa Kakar löd:

Lisa Kakar is a master’s student in international business and an active proponent of women’s rights. As Lisa herself points out, ‘Education is the best strategy to liberate women from male domination, and this change will appear in Afghanistan through educated men and women like me.’ During her time in Luleå, she has not only achieved good study results, she has also worked for Save the Children and been involved in extra-curricular activities. Lisa received a scholarship for her second study year.

– Det känns fantastiskt att ha fått den här utmärkelsen och det gör också att jag får ännu bättre självförtroende. Jag är väldigt glad att jag valde att göra utbytesstudier. Förutom själva utbildningen är det också en bra möjlighet att få utbyta olika kulturer, säger Lisa Kakar.