LTU ska forska på elitidrottare inom vinteridrotter Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kalla fingrar – en förlorad OS- medalj?

Publicerad: 5 oktober 2011

Svenska vinteridrottare på elitnivå kan komma att ingå i ny studie inom Medicinsk Vetenskap på Luleå tekniska universitet. Det avslöjade Katarina Leijon Sundqvist på en av LTU:s populärvetenskapliga lunchföreläsningar som ges i samband med LTU:s 40-års jubileum.

Kalla händer är ett problem som bland andra kan skidskyttar i svenska skidskyttelandslaget kan drabbas av på deras jakt efter guldmedaljer. När fingrar blir nedkylda av till exempel en kall gevärspipa, nederbörd och vind förloras en del av känseln och finmotoriken. Särskilt små rörelser är svåra att klara av. Även fötterna påverkas av kyla vilket kan ge sämre balans, något som skulle kunna påverka resultat i till exempel skidskytte.

I kyla reducerar kroppen blodflödet till just fötter och fingrar för att prioritera blodflödet till viktigare inre organ i kroppen.

- Det är dock inte bara skidskyttar som kan riskera försämrad prestation på grund av kall utrustning. I Sverige har vi kallt större delen av året och många arbetar ofta ute eller bedriver fritidsaktiviteter i kallt klimat, säger Katarina Leijon Sundkvist.

IMG_2119.jpg
Forskaren Katarina Leijon Sundqvist vid LTU undersöker hur kylan kan påverka exempelvis en elitidrottare inom vintersporter

Med hjälp av en ny metod med värmekamera kan hon numera studera hur nedkylda händer och fötter påverkar precisionen för människor i olika situationer, samt hur nya material skulle kunna förbättra säkerheten.

Tillsammans med Performance in Cold har en ny metod utvecklats där Katarina gör så kallade termografiska mätningar för att ta reda på hur blodcirkulationen i händer och fötter påverkas vid kyla. Fullt utvecklad kan metoden bland annat komma att användas för att identifiera sjuka områden i kroppen och för att göra skadebedömningar i försäkringsärenden när det gäller kylskador. Metoden kan också komma att underlätta framtagning av materiel som skyddar mot kyla i till exempel verktyg och sportutrustning

Metoden med värmekameran går till så att Katarina Leijon Sundqvist mäter cirkulationen i handens ytliga blodkärl med hjälp av en värmekamera som registrerar avgiven kroppsvärme. Händerna hålls mot en nedkyld plexiglasskiva och värmekameran registrerar temperaturen på händerna.

Redan nu har metoden testats primärt där bland annat svenska skidskyttelandslaget  har varit med och förhoppningen är att kunna utföra djupare studier med svenska vinteridrottare på elitnivå.

Handledare för forskningsprojektet är Yelverton Tegner, specialist inom ortopedi, professor vid LTU och avdelningschef för Medicinsk vetenskap på Luleå tekniska universitet.

Taggar