Glada miner vid IVA:s besök på LTU; i förgrunden f v Kung Carl-Gustav, Leif Johansson ordförande i IVA:s presidium och Landshövding Sven-Erik Österberg. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kungen och IVA kom på besök till LTU

Publicerad: 17 oktober 2012

Samma dag som lätta flingor av snö föll över Luleå tekniska universitet fick LTU besök av Sveriges kung och Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA). På sin årliga teknikresa var universitetet ett givet besöksmål av vetgiriga och intresserade medlemmar av (IVA), där man bl. a fick information om det nyligen etablerade SKF-LTU University Technology Centre.

Bild, IVA:s VD Björn O. Nilsson i samspråk med LTU:s rektor Johan Sterte
IVA:s VD Björn O. Nilsson i samspråk med LTU:s rektor Johan Sterte

- Jag har varit här några gånger förut och jag tycker väldigt mycket om LTU, säger Björn O. Nilsson VD för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

IVA som tidigare under lång tid varit representerat i syd- och västsverige har ny nyligen etablerat IVA Nord i Luleå. Vad föll sig då naturligare än att akademin förlade sin årliga teknikresa till Kiruna och Luleå med Kung Carl Gustav i spetsen, som är IVA:s högste beskyddare. Det Luleå tekniska universitet är särskilt bra på, är ett nära samarbete med näringslivet, som också ligger IVA varmt om hjärtat. Det var bl. a om detta som kungen, VD Björn O. Nilsson, IVA:s presidium med ordföranden Leif Johansson m fl. fick information om vid besöket på LTU under tisdagen.

- Att hitta en vinn/vinn situation och skapa förståelse inom universitetet för drivkrafterna inom näringslivet och vice versa. Det handlar om förtroende och om tillit, sade LTU:s rektor Johan Sterte.

Han gav besökarna från IVA en rejäl genomgång av universitetets utbildning och forskning. LTU är inte bara civilingenjörsutbildningar utan även ett universitet med bredd inom två fakulteter där även t.ex. musik-, teater-, media-, och sjuksköterskeutbildningar ryms. Han lyfte även fram att LTU rekryterar mer än hälften av sina studenter till civilingenjörsutbildningarna från södra sidan av Dalälven. Vidare att LTU satsat på ett antal forskningsområden av både regionalt och nationellt intresse, där energi- och gruvteknik är två strategiska områden. Inom det förstnämnda området är LTU ledande i Europa och världen. Process IT och tribologi var två andra områden som rektor nämnde i sin genomgång. Han lyfte även fram universitetets konkreta samarbete med näringslivet i olika forskningsprojekt, där relationen till LKAB särskilt nämndes, men även genom att näringslivet är representerat i olika nämnder och styrelser inom universitetet och inom universitetets olika centrumbildningar.

Kungen och IVA:s VD lyssnar intresserat på Nazanin Emami
Kungen och IVA:s VD lyssnar intresserat på biträdande professor Nazanin Emamis föredrag

Besökarna från IVA fick även en snabb inblick i forskning om smörjning, nötning och friktion, bl. a inom området kompositer där biträdande professor Nazanin Emami berättade om utveckling av nya, mera hållbara material som kan ersätta konventionella material vid tillverkning av knä- och höftleder.

SKF-LTU University Technology Centre som nyligen etablerats vid LTU och är under uppbyggnad fick en särskild presentation. Det introducerades av Roland Larsson professor i Maskinelement vid Luleå tekniska universitet och presenterades av Fredrik H. Larsson VD för SKF Condition Monitoring Center AB i Luleå. Under introduktionen berättade professor Roland Larsson först att de doktorander som utbildas inom tribologiområdet, som t ex rör smörjning och nötning i kullager, nästan alltid får direkt jobb inom industrin, inte bara i Sverige utan även utomlands. Vad som ska utvecklas inom SKF-LTU centret är bland annat något som kallas matarlager som ska kunna sköta sin egen energiförsörjning och trådlöst skicka information vidare om lagrets kondition för nödvändigt underhåll.

- Ett projekt som kommer att starta under hösten är att använda de smarta lagren i malmvagnar och då skulle LKAB och Trafikverket kunna dra nytta av detta genom att kunna planera drift och underhåll, säger Roland Larsson.

Bild; Fredrik H. Larsson VD för SKF i Luleå
Fredrik H. Larsson VD för SKF's kontor i Luleå

I SKF-LTU centret, som invigdes i april i år ingår flera avdelningar vid Luleå tekniska universitet, förutom Maskinelement även EISLAB samt Drift och underhåll. I centret som är under uppbyggnad finns det första demonstrationslagret som är avsett för en järnvägsvagn. Det är ett lager försett med sensorer, som är inmonterade i lagret, som känner av vibrationer, temperatur, hastighet, akustisk energi och så småningom även uppgifter om last.

- Då kan man börja mäta vad som egentligen händer inte bara i lagret men även hur hela maskinen mår, hur man kör maskinen och hur det påverkar hela utrustningen, säger Fredrik H. Larsson SKF:s lokala VD i Luleå.

Han berättar att det pågår arbete med självförsörjande system som ska förse lagret med energi kallat ”power harvesting”.

- I slutändan så är det industrin som ska dra nytta av det här och målet är att komma ner i kostnad, säger han.

Kung Carl Gustav undrade om varje lager har sin egen identitet.

- Det finns inne i lagret via sensorerna. Informationen som sänds från ett lager till ett ”remotcenter” vet från vilket lager den kommer, svarade Fredrik H. Larsson.