Hoppa till innehållet
Bild; Aitikgruvan i Norrbotten
Aitikgruvan i Norrbotten Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

LTU blir centrum för nordisk gruvforskning

Publicerad: 31 oktober 2012

Luleå tekniska universitet (LTU) får uppdraget att samordna gruvforskning i alla de nordiska länderna i projektet NordMin. Nordiska ministerrådet satsar nästan 35 miljoner kronor under tre år i projektet, som ska ha en grön profil för att skapa en hållbar gruv- och mineralindustri i Norden och Europa.

Bild; Pär Weihed, Professor i malmgeologi vid LTU
Pär Weihed, Professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet

- Att vi får uppdraget att samordna NordMin visar tydligt att LTU är det universitet som är ledande i Europa inom området gruvforskning, säger Pär Weihed professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Med excellence centret CAMM vid Luleå tekniska universitet som grund för den Svenska regeringens strategiska satsning på gruvforskning, har LTU skapat sig en särställning inom området. EU:s jätteprojekt ProMine är ett annat exempel där professor Pär Weihed och LTU har en nyckelroll för att genom forskning säkra Europas framtida råvaruförsörjning. Till det kan nu läggas Nordiska ministerrådets beslut att stödja samordnad nordisk gruvforskning inom nätverket NordMin. Det är några exempel som visar att Luleå tekniska universitetet har en unik kompetens på området.

Nätverket NordMin, som ska ledas och samordnas av Luleå tekniska universitet, börjar sitt arbete under våren 2013. Förutom universiteten i de nordiska länderna, består nätverket NordMin även av gruvrelaterade företag, ländernas regeringar och regioner.  NordMin vilar på EU:s råvaruinitiativ med siktet inställt på råvarubehov som identifierats till år 2020. De nordiska ländernas ekonomier är starkt beroende av gruvindustrin eftersom länderna tillsammans också är den största metall producerande regionen i Europa.  Forskningen som ska samordnas inom NordMin kommer handla om allt från prospektering och gruva till stål- och smältverk, liksom även kompetensförsörjning och miljö.

-  Det är just nu ett bra läge för nordisk samverkan inom gruv- och mineralsektorn på grund av de stora satsningar som görs på forskning inom det här området i alla de medverkande nordiska länderna, säger Pär Weihed.