Ljudkvalitet är tema vid LTU-konferens i Piteå Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

LTU i spetsen för internationell ljudkonferens

Publicerad: 10 juni 2010

För första gången står Luleå tekniska universitet som arrangör för en konferens om ljudkvalitet, med fokus på hur ljud uppfattas och bedöms. Ett 50-tal internationella forskare väntas till konferensen som arrangeras vid Institutionen för musik och medier i Piteå

- Genom den forskning som konferensen speglar kan man till exempel få bättre kontroll på hur ljudutrustning kan påverka ljudkvalité och hur vi kan utveckla nya ljudformat och bättre verktyg när vi ska bedöma kvalitén hos allt från hörapparater till hemmabiosystem, säger Jan Berg, docent i ljudteknik vid LTU som är ansvarig för konferensen.

Det är andra gången som Audio Engineering Society (AES), håller en konferens i Sverige. Förra gången (2006) var temat ”surroundljud” och även då hölls den i Piteå. AES har under 2010 konferenser på olika teman och på flera andra platser i världen Danmark, Japan, USA, Tyskland och Storbritannien.

Nu får LTU på nytt organisationens förtroende och då handlar det för första gången om tema ljudkvalitet, med konferensort, Piteå. Fokus är på bedömning av ljudkvalitet vilket hjälper forskarna att förstå gränser och nytta av olika analysmodeller. Inom det området ryms både teknik och människa.

- Hur människor uppfattar ljudkvalitet låter sig inte mätas med vanliga mätinstrument utan man måste ha människor inblandade som lyssnar, betygsätter osv så att man därefter har ett brett underlag som kan användas i olika simuleringar, säger Jan Berg.

AES som grundades i USA 1948 är det enda professionella sällskap som har fokus endast på ljudteknik. Det är en organisation som förenar ljudingenjörer, konstnärer, forskare och studenter världen över genom att främja framsteg inom ljud och sprida ny kunskap och forskning.