Premiärdansare var bland andra Olof och Jenny Westring från Kungliga Baletten.

LTU - nordisk plattform för dans och lärande

Publicerad: 13 maj 2011

Luleå tekniska universitet, LTU, är det enda i Sverige med rätt att examinera både musik- och danslärare. Med de nya danssalarna vid Musikhögskolan i Piteå stärks LTU:s kulturella ställning både nationellt och internationellt.

Vid Musikhögskolan i Piteå, som är en del av Luleå tekniska universitet, finns Sveriges första danslärarutbildning på universitets nivå. Och på torsdagen invigdes de nya danssalarna med en yta av 350 respektive 245 kvadratmeter plus tillhörande kontor och samlingsutrymmen. De största och modernaste i Sverige - ja, förmodligen hela Europa.

Cecilia Björklund Dahlgren, universitetslektor vid Danslärarutbildningen och verksamhetschef för institutet Dans i skolan, hade flera anledningar att fira i samband med invigningen av de nya danssalarna på torsdagen.

- Vi utbildar en helt ny lärarkategori i Sverige. Men i dag firar vi utöver de nya lokalerna, även att dansen stärks i den akademiska världen, att vi fått examensrätt i dans och att Luleå tekniska universitet är en plattform för dans och lärande.

Nina Sjörmark och Cecilia Björklund
Nina Sjömark, marknadschef för Piteå näringsfastigheter, överlämnade en invigningsgåva till Cecilia Björklund Dahlgren, universitetslektor vid Danslärarutbildningen på Luleå tekniska universitet.

Institutionen för konst, kommunikation och lärande, som utöver dans och musik även har högskoleutbildningar för teater (Luleå), scenografi (Skellefteå) och media (Piteå) sysselsätter 250 personer och har 3 000 studenter.

- Vem kunde tro det för 40 år sedan? Den kulturella sfären växer och vi gör avtryck på den nationella kartan. Luleå tekniska universitet är en kulturell medspelare att räkna med, betonar Erik Höglund, prorektor vid universitetet.

Han fortsätter:

- LTU bildades för att stötta basnäringarna inom skogs-, stål- och gruvindustrin samt vattenkraften men har utvecklats till någonting mycket mer.

Danslärarutbildningen har också fått sin första doktorand, Ninnie Andersson. Forskning inom området dans och lärande är, åtminstone för Sverige, ganska nytt och därmed spännande.

- Hos oss samspelar konst och vetenskap, säger Christer Wiklund.