Legendar hyllades på dokumentärfilmsdag

Publicerad: 18 februari 2019

För elfte året i rad anordnades Dokumentärfilmsdagen på Luleå tekniska universitet under lördagen. Dagen ägnades åt dokumentärfilm, med visningar, samtal och diskussioner. Årets arrangemang var det första utan initiativtagaren och tv-legendaren Eric Forsgren som avled under hösten 2018.

– Han var en otroligt generös människa och kunde prata med alla människor på ett naturligt sätt. Oavsett om det var kungen eller en skogsarbetare, berättade Lars Hallberg, tidigare anställd vid Luleå tekniska universitet och den förste projektledaren för dokumentärfilmsdagen.

– Anledningen till att vi drog igång dokumentärfilmsdagen 2008 var att Eric Forsgren kände sig orolig för dokumentärfilmens framtid. Hans sätt att stödja filmarna var att avsätta en miljon kronor till ett årligt pris och då hans huvudsakliga verksamhetsområde var norra Sverige ville han att priset skulle delas ut i Norrbotten, sa Lars Hallberg.

Stort genomslag

Marianne Söderberg, lärare vid universitetets journalistikutbildning och projektledare för årets dokumentärfilmsdag, underströk vikten av Eric Forsgrens arbete under tv-mediets gryningsår.

– Han var först i ett medialandskap som var väldigt annorlunda jämfört med idag – när han började göra sina reportage här uppe kunde han inte ens själv se dem, tv-sändningarna startade senare i norra Sverige – men det faktum att han tog sig ut i eländig terräng och visade hur livet såg ut gjorde att han fick stort genomslag.

En av Sveriges främsta dokumentärfilmspionjärer

Eric Forsgren anses vara en av Sveriges främsta dokumentärfilmspionjärer och var den första från Sveriges Radio som fick i uppdrag att bevaka norra Sverige i slutet av 1950-talet. År 2008 beslutade han sig för att avsätta en miljon kronor till ett pris för framstående dokumentärfilm, kallat Eric Forsgrens dokumentärfilmspris, som sedan delades ut tio år i följd. År 2018 delades priset ut för tionde året i rad och följaktligen var årets dokumentärfilmsdag utan prisutdelning.

– Det här är första gången dagen arrangeras efter att prispengarna tagit slut, därför har vi också gjort lite annorlunda i år. Under Dokumentärfilmsdagens paraply arrangerar vi i år två after work kring dokumentärfilm, där regionens filmare berättar om sina pågående projekt, både i Piteå och i Luleå, sa Marianne Söderberg och berättade att det kan bli aktuellt med ett nytt dokumentärfilmspris i framtiden.

– Nu ska vi utvärdera resultatet och sätta oss ner och tala mer om framtiden tillsammans med medarrangörerna Filmpool Nord, Sparbanken Nord och Piteå kommun. Naturligtvis finns det tankar om ett fortsatt dokumentärfilmspris i någon form, det är bland annat om det våra framtida diskussioner kommer att handla om. Rent generellt är det ju så att priser i dokumentärfilmssammanhang, särskilt om det handlar om så pass mycket pengar som Eric Forsgrens, betyder mycket för den som får det. Det är en tuff bransch, inte minst ekonomiskt.

Intresset större än någonsin

Dokumentärfilmsdagen är en del av Norrbotten Media Week och arrangeras i sammarbete med Luleå tekniska universitet, Sparbanken Nord, Piteå Kommun och Fimpool Nord. Genom åren har flera av Sveriges främsta dokumentärfilmare mottagit det prestigefulla priset och arrangemanget har i dag blivit ett viktigt forum för svensk dokumentärfilm.

– Dokumentärfilmsdagen blivit en tradition och vi ser ingen anledning att sluta nu, särskilt inte när intresset för det dokumentära berättandet på film är större än någonsin. Dokumentärfilmsdagen är viktig för branschen, inte minst för regionens filmare, men också för våra studenter. Jag tror också att tittarna är intresserade av att komma och ta del av filmarnas berättelser, konstaterade Marianne Söderberg.

Under lördagens dokumentärfilmsdag hyllades Eric Forsgrens livsgärning men programpunkterna innehöll även samtal om hur glesbygd beskrivs inom svensk film med filmarna Malla Grapengiesser, Sophia och Lisa Josephson samt Charlotta Lennartsdotter. Dagen avslutades med en föreläsning av dokumentärfilmaren Tom Alandh.

I media

Söderberg, Marianne - Universitetsadjunkt

Organisation: Medie- och kommunikationsvetenskap, Medier ljudteknik och upplevelseproduktion och teater, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande