Lugn matmiljö – lika viktigt som vad vi äter
Kontinuerliga matvanor och lugn och ro under måltiden är lika viktigt för att bevara hälsan som den mat vi äter. Det säger Maria Lennernäs Wiklund, biträdande professor inom hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.
Biträdande professorn Maria Lennernäs Wiklund forskar inom området måltider och dygnsrytm. Hon har bland annat studerat måltidsmönster hos skiftarbetande och hos flygande personal.
– Att vi äter vid bestämda tidpunkter och att vi har matro och inte stressar medan vi äter, är viktiga faktorer som påverkar mättnadskänslor, vikt, sömn och andra kroppsfunktioner. Idag ligger allt fokus på vilken sorts mat vi äter.
Stressig lunch påverkar hälsan
Forskning, till exempel om arbetsmåltider och om miljön där vi äter på jobbet, saknas nästan helt trots att lunchtiden ofta är kort och ljudnivån i personalrummet kan vara hög. Att äta under stress gör det svårt att överblicka hur mycket man äter och att hinna känna efter hur mätt man är.
Fysiskt krävande arbeten har idag ersatts av kognitivt krävande jobb. Återhämtning och att få äta i lugn och ro får oss att varva ned i en stressig vardag. Hormonet oxytocin som bildas vid återhämtning gör oss avslappnade och sociala. När vi är hungriga däremot påverkas signalämnet dopamin och stresshormoner vilket leder till nedstämdhet och rastlöshet.
Svårt känna sig mätt kvällstid
På natten ska kroppen vila för att återhämta sig. Att utmana kroppens dygnsrytm påverkar aptiten och ämnesomsättningen. Många skiftarbetare har därför problem med ohälsa. Nattätande och dagsömn går emot kroppens biologiska klocka och kan leda till att den biologiska rytmen i återhämtning och matsmältning påverkas negativt. Då mättnadskänslorna är svagare under kvällen, kan sena kvällsmåltider även leda till överätande och övervikt.
– Matro och att äta vid rätt tid på dygnet är viktigt för hälsan på lång sikt. Jag skulle önska att måltiderna på jobbet uppmärksammas mer i arbetsmiljöarbetet, säger Maria Lennernäs Wiklund. Arbetsmåltider kan vara minst lika viktiga för hälsan och orken som fruktkorgar och friskvårdsinsatser på gymmet.