Luleå tekniska universitet etablerar sig i Åre

Publicerad: 12 september 2018

Luleå tekniska universitet etablerar sig i Åre genom ett samarbete med Campus Åre LärCentrum och företagshubben House Be. Redan i januari 2019 börjar den första kursen på plats i Åre.

Inledningsvis kommer Luleå tekniska universitet att erbjuda två kurser i webbutveckling – den första startar i januari och den andra i april.

– Som nationellt rekryterande universitet är det mycket roligt att vi nu kan erbjuda utbildningar på ytterligare en dynamisk ort med stark framåtanda. Jag är övertygad om att Luleå tekniska universitet och Åre kommer att ha stort utbyte av varandra, säger Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Välkomna nya studenter

På Campus Åre LärCentrum, som ligger vid foten av Åreskutan, finns sedan tidigare utbildningar inom bland annat turism- och upplevelsebranschen och nu kommer det alltså gå att studera på universitetsnivå i den anrika fjällbyn.

– Det är fantastiskt kul att vi får en universitetsutbildning på plats i Åre. Vi visste att det bara var en tidsfråga, men att Luleå tekniska universitet så snabbt placerar en utbildning i Åre gläder oss enormt. Vi ser stor potential i den växande IT-näringen i Åre och är övertygade om att detta ytterligare kommer lägga grunden för en stor framtida näring i Åre kommun. Samtidigt är vi väldigt glada över att få välkomna ett antal studenter till orten som vi förhoppningsvis får behålla i många år framöver, säger Martin Söderström, tillväxtchef i Åre kommun.

”Naturligt nästa steg”

2017 slog företagshubben House Be upp sina portar för att samla den växande IT- och startup-industrin som fått fotfäste i Åre. I dag har House Be över 100 anslutna företag.

– Vi har sett en växande geografisk uppflyttning till Åre av människor och företag som traditionellt återfinns framförallt i storstäderna. Allt fler letar kreativa och inspirerande miljöer att arbeta ifrån och det är vad Åre kan erbjuda. Sedan vi öppnande House Be har det gått fort, och att nu Luleå tekniska universitet väljer att etablera sig ser vi som väldigt positivt. Framförallt för de företag som på allvar satsar och söker allt fler medarbetare. Det känns som ett naturligt nästa steg för Åre helt enkelt, säger Andreas Eriksson, en av grundarna till House Be.

Cathrine Norberg

Cathrine Norberg, Biträdande professor, Prorektor

Organisation: Engelska med didaktisk inriktning, Pedagogik språk och Ämnesdidaktik, Institutionen för konst, kommunikation och lärande

I media: