selberg-bergvall-kåreborn
Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, och Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna. Foto: Maria Åberg-Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleå tekniska universitet och Kiruna kommun i strategiskt samarbete

Publicerad: 23 januari 2020

Kompetensutveckling, utbildning, forskning och innovation. Det är områdena som omfattas av den nya avsiktsförklaring om strategisk samverkan som Luleå tekniska universitet och Kiruna kommun har tecknat.

Syftet med samverkan är att öka konkurrenskraften och attraktiviteten för både Kiruna kommun och universitetet. De aktiviteter som beslutas ska leda till ökad kvalitet inom kompetensutveckling och livslångt lärande, inom forskning och inom innovation, som i sin tur leder till en hållbar tillväxt och stärkt konkurrenskraft för båda parter.

– Som en av våra fyra universitetsorter är Kiruna en mycket viktig plats för oss – vi har både utbildning och forskning på Rymdcampus i Kiruna. Jag är väldigt glad över att vi utvecklar samarbetet med Kiruna kommun. Vi har många gemensamma intressen i stora och viktiga områden som rymd och gruva, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Vill utveckla kompetensförsörjningen

I avtalet framhålls att Luleå tekniska universitet är Kiruna kommuns förstahandsval som akademisk samarbetspart för uppdragsutbildningar. Flexibla utbildningsformer för redan yrkesverksamma, exempelvis uppdragsutbildningar och distansutbildningar, är av stor betydelse, liksom gemensam uppbyggnad av lärmiljöer. Med en stärkt samverkan vill universitetet och Kiruna kommun lägga grunden för en utvecklad kompetensförsörjning.

Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna, välkomnar det nya strategiska samarbetet.
– Luleå tekniska universitet är en mycket viktig partner i vår ambition att utveckla Kiruna. Vi vet att de orter som växer och utvecklas är de som har eftergymnasial utbildning, och där kan Luleå tekniska universitet bidra med oerhört mycket. Jag hoppas att utbildningsutbudet i Kiruna ska stärkas ytterligare och att vi får in ännu fler studenter, och att en del av dem förhoppningsvis blir kvar på orten, säger han.