Ren
Luleå tekniska universitet firar samernas nationaldag genom att flagga på samtliga universitetsorter och visa på aktuell forskning och utbildning inom området. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleå tekniska universitetet firar samernas nationaldag

Publicerad: 5 februari 2021

Luleå tekniska universitet firar dagen genom att hissa den samiska flaggan på samtliga universitetsorter – Luleå, Skellefteå, Piteå och Kiruna. Luleå tekniska universitet är det nordligaste universitetet inom Sápmi i Sverige och är beläget på gammal vinterbetesmark.

– Luleå tekniska universitet är verksamt i de samiska områdena och har forskning och utbildning inom flera ämnen som direkt relaterar till samer och ursprungsfolk. Det är med glädje vi firar samernas nationaldag, säger Cathrine Norberg, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Här kan du del av två kortfilmer om aktuella och spännande forskningsprojekt.

Pandemi i norr - unik forskning

Näbbskon blev var mans sko - forskning Luleå tekniska universitet

Samernas nationaldag, 6 februari, är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917 och som samlade samer, från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

Vid Luleå tekniska universitet pågår flera forskningsprojekt som handlar om samers livsvillkor då och nu.

Cathrine Norberg

Cathrine Norberg, Professor, Prorektor

Organisation: Engelska med didaktisk inriktning, Pedagogik, språk och ämnesdidaktik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik