Lulespexet levererar fake-news om franska revolutionen

Hur gick det egentligen med Marie-Antonette och bakelserna? Blev Frankrike ruinerat på grund av Ludvig XVI slöa livsstil och hur ska själva hovet tackla det hela? Lördagen den 22 april tar sig Lulespexet an den franska revolutionen och visar vad som egentligen hände när det franska samhället skakades om.

Redan i maj förra året började studentspexet vid Luleå tekniska universitetet att sy kostymer, skriva manus och planera inför föreställningen. Lulespexet har enligt tradition premiär en lördag den senare halvan av april. Varje år betyder ett nytt tema och en ny omgång av historiska händelser. I år kan man förvänta sig rim om den franska revolutionen.

– Att det blev just franska revolutionen kommer ifrån att det är SM-år, och vi ville att alla olika grupper i produktionen skulle få skina ordentligt. Lulespexet är som starkast när vi får lov att twista till storslagna historiska delar, som exempelvis franska revolutionen, förklarar Lulespexet direktör Louise Sehlstedt.

Lulespexet hade sin första premiär våren 1991, då med föreställningen Augustus. Under spexåren har bland annat gangstern Al Capone visats men också drottning Kleopatra och kapten Svartskägg. Idag är det 58 personer som medverkar och engagerar sig i spexet – där det skämtas över bältet med sång, ordvitsar och dans.

Pontus Hultgren stod på scen första gången i spexet Heureka år 2015. I år har han istället valt att regissera men spelar ändå rollen som Markisen av Lafayette.

– Jag fattade tycke för spexet när jag började på skolan år 2014. Jag höll på med mycket teater under gymnasiet så när jag såg spexet Alcatraz under nolleperioden så blev jag taggad på att testa, förklarar Pontus.

Ställer upp i Spex-SM

I Örebro arrangeras var femte år Spex-SM. Ett event där Sveriges ledande universitetsspex tävlar om vilken studentstad som är bäst under två laddade dagar. Spex från Lund, Stockholm, Linköping, Umeå, Luleå och Örebro är med och tävlar om pris i flera olika kategorier.

– Vi har riktigt taggade personer i uppsättningen i år, en bra story och väldigt duktiga personer på scen så jag hoppas på att vi tar hem något pris. Oavsett så kommer det att en bli kul att träffa och se en massa andra spex, säger Pontus.

Louise Sehlstedt har också fullt förtroende för sin uppsättning och tror stenhårt på guld.

– Förväntningarna på Spex-SM är enligt mig oerhört höga, men jag hade inte lagt ribban så högt om jag inte trodde vi skulle klara det. Jag litar på min uppsättning till fullo, och med ett spex som det här är jag övertygad att vi kommer att ta guld i flera kategorier, säger Louise.

Den 22 april kl 14.00 är det premiär av franska revolutionen på Aula Aurora. Spex-SM håller till i Örebro under Kristihimmelfärdshelgen 26-27 maj.

Text: Sara Harila
Foto: Amanda Sällberg, Lulespexet