_MG_7769.jpg
Projekt MARVEL Foto: Tomas Utsi

Lyckad uppskjutning från Esrange

Publicerad: 30 september 2011

Rymdingenjörsstudenternas glidflygplan MARVEL har skjutits upp, flugit, landat och upphittats. Uppskjutningen skedde från Esrange, SSC i Kiruna. Glidflygplanet är designat för att kunna navigera under marsliknande förhållanden. LTU-studenternas flygplan flög på 4 kilometers höjd, utrustad med en HD-kamera. Inom kort visar vi flygplanets egna bilder på vår webb.

Studenterna vid LTU har utvecklat ett flygplan som är kapabelt att flyga på väldigt höga höjder, upp till 35 kilometers höjd ovanför jorden. Där råder ungefär samma förhållanden som på Mars vad gäller tryck och temperatur. Projektet och flygplanet heter MARVEL och ska så småningom kunna navigera under Marsliknande förhållanden. Flygplanet är tillverkat i kolfiber och har ett vingspann på 2,2 meter.

Studenternas flygplan hade passerat samtliga fem steg inom studentrymdprogrammet BEXUS som är ett bilateralt svensk-tyskt studentprogram (som genomförs i samarbete med ESA ) och fick därför tillståndet att testflyga. Samtidigt som teamet från LTU testade sitt flygplan fanns fem andra studentlag på plats från Tyskland, Ungern och Italien. LTU- lagets flygplan MARVEL styrdes delvis manuellt från marken, delvis med autopilot. Det mesta fungerade som det skulle.

_MG_7761.jpg
Uppskjutning från Esrange Foto: Tomas Utsi

- Vi är väldigt nöjda med vår uppskjutningen och testflygning. För oss har det här varit en teknisk demonstration. Vårt test visar att vi klarar av att bygga flygplan, kontrollera det med de säkerhetssystem som behövs, göra enkla manövrar i luften samt landa planet, säger David Steenari, som studerar till civilingenjör i rymdteknik vid rymdcampus i Kiruna som tillhör Institutionen för system- och rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

Planet landade med hjälp av en fallskärm som utlöstes både manuellt och via ett av säkerhetssystemet och återfanns senare 8 kilometer i sydostlig riktning från Esrange. Planet hade glidit lite på marken och förlorat ena vingen när det slagit i ett träd.
- Det är väldigt ovanligt att man hittar igen planet som vi nu gjorde, och att ena vingen är av, går lätt att åtgärda, säger David Steenari.

_MG_7793.jpg
En lyckad uppskjutning från Esrange firas av studenterna Foto: Tomas Utsi

LTU- studenternas MARVEL påminner om ett vanligt glidflygplan och är ett steg på vägen mot att kunna studera planeten Mars yta bättre än tidigare försök. I deras lösning ingår även utveckling av en markstation där de kan kontrollera planets styrning.
- Vi ser flygplanet i Google Earth på en datorskärm och kan därifrån styra den med en joystick från en egentillverkad markstation, säger Philip Påhlsson, LTU- studenternas projektledare.

Flygplanet MARVEL skickades upp med en Stratofärisk ballong, släpptes och flygningen påbörjades. Den släpptes från ballongen via ett telekommando. Även ballongen hade en HD-kamera som filmade själva flygplanssläppet och färden upp.
Studenternas projekt består av ett 20-tal studenter från Erasmus Mundus SpaceMaster programmet och civilingenjörsprogrammet.

marvel.jpg
Sara Powell, Liselott Strand David Steenari Philip Påhlsson Victor Andersson Foto: Tomas Utsi

En del tidigare försök att utforska planeten Mars har gjorts med markbaserade fordon och satelliter, där det först nämnda har begränsad räckvidd och det senare inte kan användas för att göra fältmätningar. En luftburen farkost, som LTU-studenternas flygplan, ska kunna övervinna sådana problem genom att den kan undersöka ett större område och har förmåga att göra atmosfäriska mätningar på Mars yta.

legogubbe i rymden.jpg
En LEGO-gubbe skickades upp i "rymden" Foto: Tomas Utsi

Projektet MARVEL samarbetar med LEGO och deras "Skicka upp en LEGO-Gubbe i rymden"-tävling. Tanken är att deras LEGO gubbe skall åka med experimentet till 35 kilometers höjd. Legogubben flög 14 mil bort med gondolen och landade i Finland. Han kommer att plockas upp med helikopter och återföras till Esrange.

MARVEL genomförs inom ramen för ett samarbetsavtal mellan Tyska Aerospace Center (DLR), den svenska Rymdstyrelsen och (ESA) European Space Agency. Programmet är öppet för studenter från ESA:s medlemsländer och stöds av Esrange Space Center.