Lyckat språng mot högre utbildning

Publicerad: 23 april 2021

Tekniksprånget är en framgångsrik satsning för att locka fler unga till högre tekniska utbildningar.
Luleå tekniska universitet är en av arbetsgivarna som tar emot praktikanter och vi söker nu fler handledare till nästa omgång.

Tekniksprånget riktar sig till personer under 21 år som är behöriga till ingenjörsutbildningar. En majoritet av dem som söker till Tekniksprånget är tveksamma till att bli ingenjör – men efter praktikperioden har åtta av tio ändrat sig.
– Tekniksprånget är verkligen ett projekt som levererar. 90 procent av de som deltar går vidare till högre studier, 76 procent väljer en teknisk inriktning på sin utbildning och nära hälften av dem är kvinnor. Det är väldigt bra resultat som bidrar till att vi får en jämnare könsfördelning på våra ingenjörsutbildningar och inom tekniska yrken. Jag uppmuntrar företag och organisationer att ta emot praktikanter så att vi tillsammans kan bidra till det enorma kompetensbehov vi har i Norrbotten och Västerbotten, säger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, som sitter i Tekniksprångets styrgrupp.

Vill du bli handledare?

Just nu är ansökningsperioden för höstens praktikomgång öppen och Luleå tekniska universitet vill gärna ha fler handledare som kan ta emot en praktikant. Är du intresserad eller vill veta mer kan du vända dig till universitetets projektledare Alexandra Olofsson eller Kristian Nilsson på IVA/Tekniksprånget (kontaktuppgifter nedan).

En som har positiva erfarenheter av ”tekniksprångare” är Anna Öhrwall Rönnbäck, professor i produktinnovation. I höstas var hon och doktorand Mattias Hedman handledare för 19-åriga Louise Lindström.
– Jag kan verkligen rekommendera andra att ta emot en praktikant. Louise var med centralt i alla våra aktiviteter i forskargruppen och fick verkligen en inblick i vårt arbete. Hon jobbade självständigt och hade flera tydliga leveranser under månaderna hon var hos oss; en enkät till blivande studenter som hon rapporterade i omgångar och hon var med och ordnade en stor industrikonferens som hölls digitalt för omkring 100 deltagare. Kartläggningar, datainsamling och intervjubokningar passar jättebra för en praktikant att jobba med, säger Anna Öhrwall Rönnbäck och fortsätter:
– Som arbetsgivare är det helt underbart att få in en ung person som kan se frågor ur ett annat perspektiv. Det har hjälpt oss att artikulera för oss själva varför vi gör som vi gör.

Har sökt industriell ekonomi

Louise Lindström är också nöjd med praktikperioden på Luleå tekniska universitet.
– Om man som jag är lite osäker på vad ingenjörsyrket egentligen innebär är Tekniksprånget jättebra, säger Louise Lindström, som i fjol tog studenten från Luleå gymnasieskolas teknikprogram.
Båda hennes föräldrar är ingenjörer, hennes bror läser till det i Lund och nu har hon själv sökt till Luleå tekniska universitetets civilingenjörsprogram i industriell ekonomi i första hand, med teknisk design som alternativ nummer två.
– Jag trivs bra i Luleå och trivdes väldigt bra på LTU när jag gjorde min praktik i höstas. Att det behöver anställas så många i Norrbotten och Västerbotten är absolut en faktor som bidrar till att jag vill läsa i Luleå – det är verkligen coolt med alla stora satsningar som görs.

Kan du tänka dig att ta emot en praktikant eller vill du veta mer? Kontakta:

Alexandra Olofsson

Alexandra Olofsson, Handläggare

Organisation: Samverkan och studentrekrytering, Verksamhetsstöd

Kristian Nilsson, Client Relationship Manager på Tekniksprånget, Kristian.nilsson@iva.se