Roger Johnsson LTU och Tim Linhart Ice Music
Akustikforskaren Roger Johnsson, Luleå tekniska universitet och Tim Linhart VD för Ice Music i Luleå har inlett samarbete om ljudmiljön i konserthallen av is. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Mäter akustik vid Ice Music

Publicerad: 7 april 2014

Luleå tekniska universitet inleder samarbete med Ice Music, Swedish Lapland och genomför som ett första steg akustiska mätningar med startpistolskott i iskonserthallen på Gültzauudden. Avsikten är att ta reda på hur ljud kan hanteras i ett rum av is för att på så vis optimera den musikaliska upplevelsen för såväl publik som artister.

Forskaren Roger Johnsson
Forskaren Roger Johnsson vid Luleå tekniska universitet använder skott från startpistol för att göra akustiska mätningar i Ice Music's iskonserthall i Luleå.

- Målet med mätningarna är att ta reda på de akustiska egenskaperna som snön och isen har i byggnaden för att kunna optimera akustiken, säger Roger Johnsson forskare
vid Luleå tekniska universitet.

Fluffig snö absorberar ljud väldigt bra men i en konsertlokal vill man ha hårda ytor för att ge klang åt musiken. Beroende på vad en lokal ska användas till så finns det en optimal efterklangstid. En föreläsningssal behöver en kort efterklangstid medan en lokal för akustisk musik kräver betydligt längre efterklangstid för att musiken ska komma till sin fulla rätt.

Studenter från Luleå tekniska universitet
Studenterna från Luleå tekniska universitet Hanna Westergren, Ella Järlehag, Karolina Spets Granvik, Malin Hägg och Lotta Silfver är med vid akustikmätningarna i Ice Music's iskonserthall i Luleå

Mätningar av de akustiska egenskaperna vid Ice Music’s iskonserthall genomförs av forskare och studenter vid Luleå tekniska universitet som med hjälp av startpistolskott mäter akustiken. Det sker vid två olika tillfällen, varav det första ägde rum på fredagen. Avsikten är att undersöka effekten av att tak och väggar är fullt isbelagda och delvis porösa på grund av den värme som konsertbesökarna alstrar.

Tim Linhart VD för IceMusic i Luleå började med musik för 15 år sen utan att ha någon musikalisk bakgrund. Nu har han satt samman 14 orkestrar, byggt alla instrument och arrangerat 100-tals konserter och är villig att lära sig ännu mer genom samarbetet med universitetets akustikforskare.

- Ja det är jätteintressant att lära sig hur ljudvågor fungerar i den här miljön. För min del är det intressant att få information som inte är den vi själva har upplevt med våra öron, säger han.