Ministerbesök på universitetet

Publicerad: 5 september 2019

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, besökte under onsdagen Luleå tekniska universitet. Hon fick bland annat veta mer om universitetets rymdverksamhet, AI-forskning och lärarutbildning.

Matilda Ernkrans hade med sig statssekreterare Malin Cederfeldt Östberg, politiskt sakkunnige Klas-Herman Lundgren och riksdagsledamot Linus Sköld (S).

De fick höra Marcus Liwicki, professor i maskininlärning, berätta om AI Innovation Hub och möjligheterna hållbar och tillämpad AI öppnar.
Caroline Graeske, biträdande professor i svenska med didaktisk inriktning, talade om lärarutbildningar på distans och på campus och vad som kan göras för att locka fler att bli lärare.

Besöker även Kiruna

Olle Norberg, vicerektor för rymd, var med på länk från det pågående Space Innovation Forum i Kiruna. Matilda Ernkrans uppmanade deltagarna på Space Innovation Forum, som är en mötesplats för rymdindustri och forskare, att "fortsätta sitt goda arbete".
– Vi behöver fler duktiga studenter och forskare för att vara en fortsatt framgångsrik rymdnation. Jag ser fram emot att besöka Kiruna om några veckor, sa Matilda Ernkrans.

Hon och de andra besökarna hann även med att träffa studenter och fackliga företrädare på Luleå tekniska universitet, och fick även en uppskattad förevisning av DEPICT LAB. Universitetslektor Peter Törlind gav dem en inblick i den laborativa miljön där forskare kan visualisera och analysera mänskligt beteende med hjälp av den senaste tekniken inom området.