Norska laget YETI vann SM

Norska YETI vann SM i snöbollskrig

Publicerad: 2 mars 2013

Efter en tuff semifinal-omgång och en rafflande final i snålblåst och snödrev fick årets svenska mästare i den Japanska snöbollsporten Yukigassen, kliva upp på prispallen. Det blev Yeti från Vardö i nordnorge som vann årets SM vid Luleå tekniska universitet.

Det norska laget med namnet YETI, som betyder snöman, lyckades ta hem årets upplaga av SM i Yukigassen vid Luleå tekniska universitet, vilket gladde lagets kapten.

- Det känns helt fantastiskt och vi åkte ju hit för att vinna, för det är alldeles för  långt att köra för att förlora säger, Stian Iverssen, lagkapten i lYeti från Vardö.

Man kan lätt förstå hans kommentar då Vardö är den nordöstligaste staden i Norge, ca 90 mil norr om Luleå. Laget fick verkligen slåss för sin seger. Men samtidigt märks det att Yeti har känsla för Yukigassen, och konstigt vore väl annars eftersom laget i fjol blev nordiska mästare. I årets SM vann YETI sina matcher klart i kvart- och semifinal. Men när det kom till final fick de lägga på ett extra kol och lagkapten Iverssen fick känna av motståndet.

- Det var bra nu i slutet, det var många bra lag, men vi drog det längsta strået och vann, säger han

Tvåa blev fjolårets silvermedaljörer KREWazion Invasion som är studenter från Luleå tekniska universitet och trea och bronsmedaljörer blev Saurons Little Helpers, också det ett studenlag. I årets SM medverkade även lag från LKAB, universitetets ledning och från studentidrotten STIL. Totalt tävlade 16 lag om förstapriset på 50 000 kronor i resecheckar och som YETI slutligen kammade hem, trots "busväder".

Den stora publiken kom ändå – och hade en fantastiskt rolig, överraskande och spännande eftermiddag och kväll, trots ihärdigt snöfall och vindar på 7 m/ s. Runt de två planerna med stenhårda snövallar där matcherna avgjordes i rafflande fart och med nerverna på helspänn trängdes åskådarna för bästa plats.

En och annan ur publiken råkade ibland glida ner på kortsidan av planen, där sikten visserligen var fantastisk, men risken extremt stor att själv träffas av en hård packad ivägsylad snöboll, eftersom det var i den riktningen bollarna kastades. Den enormt engagerande yukigassespeakern Joakim Österberg tydliga varningar till den då och då för ivriga pubilken, på kortänden, fick alltid önskad effekt.

- Flytta på er, så att ni inte får en snöboll i huvudet , för då måste vi kalla på ambulans.

För den som frös var det bara att gå in och värma sig en stund eller ställa sig vid någon av de sprakande eldarna. Särskilt lång kö blev det i pauserna till försäljningen av varma mackor och kaffe.

Alla gick omkring och bar på en rykande het varm macka i servett, tillverkad enligt hemligt recept för just Yukigassen.

Ett av lagen på plan var LKAB, med VD Lars-Eric Aaro bakom en av hjälmarna. Efter andra raka segern i gruppspelsmatchen var entusiasmen stor, liksom överraskningen över att spelet funkade så bra i laget, Yukigassen var helt enkelt kul, riktigt kul.

- Först trodde jag att spelet gick ut på att vara intensiv, men sedan har vi förstått att det bästa är att vara lugn och avvakta, det gäller att inte förivra sig. Då tar de en, och så ska man aldrig titta bakåt. Det är jätteroligt att spela, absolut roligare än jag trodde, sade Lars-Eric Aaro.

Rektor Johans Sterte höll sitt invigningstal på engelska när han hälsade alla hjärtligt välkomna till Yukigassen på Luleå tekniska universitet. Själv hade han spelat Yukigassen, om än i oorganiserad form sedan 5-års åldern och upp till tonåren med många trasiga fönsterrutor som följd och arga vuxna.

För två år sedan tog han upp snöbollssporten på nytt, i och med Yukigassen på Luleå tekniska universitet, men kanske hade han större framgång när han var yngre... hans lag slogs denna gång ut redan i gruppspelet.

- Luleå tekniska universitet är en bra plats för Yukigassen, vi har is, vi har snö och garanterat en temperatur under noll den här årstiden. "Great ideas grow better below zero" brukar vi säga vid Luleå tekniska universitet. Det här med Yukigassen är en sådan bra ide av er studenter. Lycka till i årets matcher! hälsade han alla lagen välkomna.

Därefter bjöd dansgruppen Zoloz på ett fantastiskt nummer om snöbollskrig, seger och förlust. I ymnigt  snöfall och 7 sekundmeter, dansade de uppe på den vittäckta utescenen i bara sockor och skidunderställ, en dans som inleddes med slowmotiondans med  "OS-fackla", till den klassiska musiken av Vangelis i filmen Triumfens ögonblick, eller Chariots of Fire.

På Yukigassen fick elden från "OS facklan" dock tända en vanlig utomhusgrill.

Sent på kvällen visades en extremt vågad skotershow, en fantastiskt vacker eldshow- och så ett fyrverkeri.

Foto: Jennie Pettersson, Leif Nyberg

Text: Leif Nyberg, Katarina Karlsson