Jämställdhet

Ny kurs för ingenjörsstudenter om jämställdhet

Publicerad: 11 september 2020

Nu erbjuds en ny gemensam onlinekurs för Luleå tekniska universitets ingenjörsstudenter där syftet är att ge grundläggande kunskaper om jämställdhet. Kursen ges till studenter under deras första år på universitetet.

– Detta är ett nytt koncept där vi skapat en interaktiv onlinekurs med både filmer och quizzar där kursen är uppdelad i fem steg innan examination, säger Maria Uden, professor inom industriell design och innehållsansvarig för den nya kursen.

Kursen jämställdhetskunskap ger studenten helt grundläggande kunskaper för en framgångsrik ingenjörskarriär idag. Det handlar om att förstå på vilket sätt jämställdhet angår både anställda och chefer. Kursen jämställdhetskunskap ingår som ett delmoment i andra kurser på ingenjörsutbildningarna vid Luleå tekniska universitet.

– Det finns även möjlighet att välja ett snabbspår genom kursen via ett frivilligt test, säger Phillip Tretten, biträdande professor i drift och underhållsteknik, samt en av initiativtagarna till denna kurs.

Genom att skapa en gemensam kurs i ämnet jämställdhet för alla ingenjörsutbildningar kan Luleå tekniska universitet på ett effektivt sätt leva upp till detta krav som ursprungligen kommer från regeringen. Idén för detta koncept togs fram vid en workshop med utbildningsledare vid institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser och implementeras nu på hela universitetet. Kursen ges på svenska och engelska.

Maria Uden

Maria Uden, Professor

Organisation: Industriell design, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Phillip Tretten