Ny skulptur invigd på universitetsområdet

Publicerad: 19 oktober 2020

En skulpturgrupp har tagit plats på Luleå tekniska universitet. Verket Lichen invigdes nyligen av Veronika Sundström, universitetsdirektör. Verket ingår i Luleåbiennalen och är samtidigt del i en ny satsning med tillfälliga verk som Akademiska hus håller i.
– Vi får behålla verket till våren, sa Veronika Sundström i sitt tal.

Verket, som har namnet Lichen, står mellan B-huset och Polstjärnan. Det är klätt med björknäver och har skapats av konstnären Ingrid Elsa Maria Ogenstedt. De två delarna av skulpturgruppen som står vid Luleå tekniska universitet hör ihop med en del som står vid Storforsen.
Skulpturerna ingår i ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Akademiska hus, Statens konstråd och Luleåbiennalen.

Anspelar på styrka

Vid invigningen på Luleå tekniska universitet höll universitetsdirektör Veronika Sundström och Edi Muka, curtator vid Statens konstråd tal.

Veronika Sundström lyfte fram att konstnären i sin beskrivning bland annat skriver att ”Skulpturerna är varken träd eller varelser utan strukturer i rörelse med, mot och ifrån varandra. Verket anspelar på styrka, att växa och ta plats, historia och nya begynnelser.
– Det passar bra som liknelse för det som sker här vid Luleå tekniska universitet. Den forskning och utbildning som pågår här innebär en ständig förändring, det leder till utveckling och skapar nya förutsättningar, sa hon, bland annat.
Hon konstaterade också att det passar in i universitetets hållbarhetsprofil.

Edi Muka från Statens konstråd talade om att verket vill vårda våra sägner och väcka våra tankar kring liv och hur vi lever våra liv.
– Konstnären Ingrid Elsa Maria Ogenstedt har valt näver efter att ha gjort en research om växter i Norrbotten. Björken är viktig här och går att använda till mycket, sa han.

Mingel med tilltugg

Han berättade också att Ingrid Elsa Maria Ogenstedt inte kunde medverka vid invigningen på grund av att hon två dagar tidigare fött barn.
Efter talen blev det dags för mingel med tilltugg.
Eftersom invigningen hölls inomhus på grund av ostadigt väder, gick alla sedan tillsammans till verket, innan ceremonin avslutades.