Nya studenter fyller universitetet med liv

Publicerad: 21 augusti 2019

Stämningen var på topp när de nya studenterna anlände till studiestarten på Luleå tekniska universitet. Totalt välkomnades cirka 2 000 nya studenter till campusorterna Luleå, Piteå och Skellefteå.

I Luleå inleddes dagen med en samling i Aula Aurora där rektorn Birgitta Bergvall-Kåreborn började med att hälsa alla välkomna.

– Ni har gjort ett väldigt bra val som har valt att plugga här hos oss. Vi kommer göra allt vi kan för att eran studietid ska bli så bra som möjligt. Ta nu till vara på de här åren och gör det bästa av dem, sade hon.

För många innebär studiestarten en lång flytt hemifrån. Av de som studerar vid Luleå tekniska universitet har cirka 80 procent flyttat hit från andra delar av landet medan bara 20 procent kommer från regionen.

– Det är en unik möjlighet som gör att väldigt många är i precis samma situation som ni är. Man söker nya kompisar och för många kommer den nya klassen att bli som en familj och en trygghet. Jag vill verkligen uppmuntra er till att delta i aktiviteterna på nolleperioden, så att ni kan börja lära känna era klasskompisar redan nu, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Studenter om förväntningarna på sin studietid:

student1

Erik Larsson, Borås, ska läsa civilingenjörsprogrammet i rymdteknik:
– Jag har vetat sen gymnasiet att jag vill bygga saker som ska upp i rymden, och det här är den enda rymdutbildningen som jag känner till i Sverige så därför valde jag den.
– Det verkar vara fint väder här väldigt ofta. Jag kommer från Borås som är Sveriges regnigaste stad, så det är ganska gött att slippa regn. Sen blir det ju fruktansvärt kallt på vintern och det är jag ju inte van vid än, så jag får se om jag överlever.

student2

Tovah Parnes, Luleå, ska läsa civilingenjörsprogrammet i datateknik:
– Jag har länge vetat att jag tycker om programmering och att bygga saker, så det var ett lätt val. I morse var jag jättenervös men nu när jag är på plats är jag mest exalterad.

student3

Henrik Rintala, Stockholm, ska läsa civilingenjörsprogrammet i naturresursteknik:
– Jag tror att Luleå tekniska universitet kommer passa mig bra tack vare det geografiska läget. Det finns möjlighet att utöva mycket friluftsliv och idrott av olika slag.