Hoppa till innehållet
Foto: Luleå tekniska universitet
Under Almedalsveckan undertecknade Luleå tekniska universitet och Svergies Ingenjörer ett strategiskt samarbetsavtal. Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet och Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer och ordförande för Miljöfonden. Foto: Luleå tekniska universitet Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nytt miljonsamarbete stöttar examensprojekt för grön omställning

Publicerad: 29 juni 2023

Sveriges Ingenjörer och Luleå tekniska universitet har undertecknat ett strategiskt samarbetsavtal. Syftet är att ge riktade stipendier till examensprojekt av ingenjörsstudenter som bidrar till grön omställning. Samarbetet löper under tre år och omfattar totalt 1,5 miljon kronor.

– Jag är glad att vi genom detta samarbete kan ge en extra finansiell stöttning till examensprojekt av Luleå tekniska universitets ingenjörsstudenter som bidrar till lösningar för den gröna omställningen. Innovationsförmågan hos nya generationer ingenjörer visar vägen mot en mer hållbar morgondag och lägger grunden för framtida arbetstillfällen, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer och ordförande för Miljöfonden.

Stor möjligheter för studenter

– Det här är en fantastisk möjlighet för våra civilingenjörsstudenter att via stipendier från Sveriges Ingenjörer, redan under slutet av utbildningen få chansen att vara med att omsätta sina kunskaper i nya betydelsefulla idéer inom den gröna omställningen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

För samarbetet reserverar Miljöfonden en årlig summa på 500 000 kronor med start 2023. Det innebär att totalt 1 500 000 kronor avsätts under tre år. Utbetalningarna kommer vara i form av skattebefriade stipendier på en maximal summa på 50 000 kronor per person.

Målet 30 examensjobb

Under samarbetsperioden kommer Luleå tekniska universitet att genomföra en egen screeningprocess för att välja ut examensprojekt med hög vetenskaplig kvalitet. Projekten ska ha stor potential att bidra till samhällsnytta genom att lösa miljöproblem. Målet är att under tre år kunna få fram cirka 30 projekt som kan bidra till att minska miljöproblemen och stärka förutsättningarna för Sverige att kunna nå sina klimatmål.

Första utlysningen börjar 1 oktober och pågår till den 10 november.

Birgitta Bergvall-Kåreborn

Birgitta Bergvall-Kåreborn, Rektor, professor

Telefon: 0920-491327
Organisation: Universitetsledning, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik, VSS-UNL