Hoppa till innehållet

Olle Norberg blir universitetets vicerektor för rymd

Publicerad: 4 juni 2018

Olle Norberg, tidigare generaldirektör för Rymdstyrelsen, blir vicerektor för rymd på Luleå tekniska universitet.
– Det är frågor som jag brinner för och som Luleå tekniska universitet målmedvetet har arbetat med under många år, säger han.

Olle Norberg, ursprungligen från Kiruna, är ett av Rymdsveriges mest erfarna namn. Han har arbetat på Institutet för rymdfysik (IRF), varit chef för Esrange Space Center och sedan 2009, fram till den 31 maj i år, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Efter sommaren tillträder han som vicerektor för rymd på Luleå tekniska universitet, en nyinrättad tjänst.

– Jag är mycket glad över att detta jobb ger mig möjlighet att fortsätta att verka för att stärka svensk rymdverksamhet i form av utbildning, forskning, användning av data från rymden och näringslivsutveckling, säger Olle Norberg och fortsätter:

– Rymdverksamhet präglas av internationellt samarbete, det är nyckeln till att kunna göra de avancerade rymdsystem som behövs i dagens samhälle. Luleå tekniska universitet ligger långt framme i internationell samverkan och har goda förutsättningar att vara en viktig aktör, både i den arktiska regionen och i europeisk rymdverksamhet. Goda relationer med akademi, näringsliv och myndigheter är mycket viktiga och här tror jag att jag kan bidra med de kontakter jag har i rymdvärlden.

Globalt tillväxtområde

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, och Jonas Ekman, prefekt för universitetets Institution för system- och rymdteknik, välkomnar rekryteringen av Olle Norberg.

– Jag kan inte tänka mig någon som passar bättre än Olle Norberg att utveckla Luleå tekniska universitet – nationellt och internationellt – som ett rymduniversitet. Tajmingen är utmärkt, med en ny svensk rymdstrategi, högt söktryck till våra rymdutbildningar, internationellt uppmärksammade forskargrupper och vårt samarbete med regionala och nationella företag inom RIT och Aerospace Cluster Sweden, säger Jonas Ekman.

Birgitta Bergvall-Kåreborn konstaterar att rymden är ett globalt tillväxtområde som fortfarande är i sin linda.

– Med en vicerektor för rymd kan Luleå tekniska universitet ytterligare stärka sin position inom området. Vi har en unik geografisk position och i norra Sverige finns starka ekosystem och kompetenskluster, med Luleå tekniska universitet, Institutet för rymdfysik och Swedish Space Corporation. Det ger bra förutsättningar för att utveckla utbildning, forskning och företag som fokuserar på satellitdata, utveckling och test av rymdinstrument och rymdsystem, space mining och förutsättningar för tillfälliga bosättningar på Mars.

Gemensamma initiativ

Olle Norberg säger att han ser fram emot att arbeta med universitets ledning, forskare, doktorander, personal, studenter, LTU Business och övriga aktörer i regionen och Sverige.

– Inte minst att få samverka i Kiruna med Institutet för rymdfysik och Esrange Space Center. Båda dessa rymdaktörer är mycket framstående inom sina områden och jag har dessutom jobbat ett decennium på vardera, så jag tror jag har en god förståelse för deras verksamheter och behov. Det ska bli speciellt roligt att få planera och genomföra framtida gemensamma initiativ med dem, säger han.

I media:

Taggar