Hoppa till innehållet

Planerar mer samarbete med NASA

Publicerad: 21 oktober 2015

Madhav Mishra doktorand från Luleå tekniska universitet som gästforskat hos NASA i sommar har öppnat portar för mer samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen. Han fick forska tre månader vid NASA Ames Research Centre (ARC) i Kalifornien, strax söder om Palo Alto i USA. Nästa steg i samarbetet var att bjuda in NASA forskare till universitetet.

– Vi har bjudit in forskare från rymdorganisationen till Luleå tekniska universitet för att hålla föreläsningar och för fortsatt dialog om samarbetet. Dr Kai Goebel som är chef för prognostik vid NASA ARC har tackat ja till detta, säger professor Uday Kumar vid Luleå tekniska universitet som är Madhav Mishras chef.

Under Mishras vistelse på NASA reste professor Kumar och hans kollega, professor Diego Galar ner för att inleda en dialog med rymdstyrelsen om mer samarbete. Syftet med besöket och inbjudan är att öka kunskapen vid Luleå tekniska universitet inom prognostik, vilket NASA har ledande kunskap om.

Forskningsmål uppnått

Madhav Mishras forskningsmål innan han kom till NASA var att utveckla en ny algoritm som kan användas för att förutse livslängd på olika objekt med högre precision. Detta är forskningsfokus inom SKF University Technology Centre vid universitetet i Luleå där han normalt är verksam. Han lyser upp när han får frågan och förklarar att han lyckats.

– Ja, jag har nu utvecklat en algoritm som kan göra prognoser och förutse skeenden. Den kan till exempel användas för att förutse hur länge driftsbatterierna i NASA:s fordon på Mars håller, innan de har laddat ur, säger han.

Han syftar på NASA:s välkända forskningsfordon Curiosity Rover som bland annat används för att hämta hem olika slags prover från Mars. Med algoritmen kan han räkna ut fordonets energiförbrukning.  På grundval av det kan beslut tas hur många platser fordonet kan nå för att hämta prover för att slutligen kunna återvända till startplatsen innan batteriet är slut.

Kontakt

Uday Kumar

Uday Kumar, Professor tillika ämnesföreträdare, Avdelningschef

Telefon: 0920-491826
Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Taggar