Hoppa till innehållet
LTU-flaggor fotade genom fönster i A-huset
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Plattform för social innovation EU-kandidat

Publicerad: 14 oktober 2020

Mötesplats social innovation, där Luleå tekniska universitet medverkar, har utsetts till Sveriges kandidat i EU för att få bilda ett nationellt kompetenscentrum för social innovation. Bakom utnämningen till EU-kommissionens utlysning står Rådet för europeiska socialfonden i Sverige (ESF).

– Det här är strategisk viktigt för Luleå tekniska universitet och för regionen. Det innebär att vi kan fortsätta utveckla vårt stöd till att möjliggöra social innovation i regionen, säger Marita Holst, projektledare för Mötesplats social innovation vid Luleå tekniska universitet.

Flera universitet samarbetar

Mötesplats social innovation (MSI) är ett samarbete mellan Malmö universitet och Luleå tekniska universitet, Umeå Universitet, Örebro Universitet och Stiftelsen Högskolan i Jönköping. I ansökan till EU-kommissionen om att få bilda ett nationellt kompetenscentrum, ingår även Stiftelsen Reach for Change och Föreningen Inkludera.

– Det här innebär att vi som lärosäte ingår i ett starkt svenskt partnerskap som får möjlighet att som utpekad svensk partner bygga ett europeiskt konsortium kring social innovation, säger Marita Holst.

Framtida nationellt kompetenscentrum

Godkänner EU-kommissionen ansökan kommer plattformen att fungera som nationellt kompetenscentrum för social innovation och särskilt stödja innovativa projekt och myndigheter inom Europeiska socialfonden. Det innebär i så fall att Mötesplats social innovation kommer att kunna bidra med sin specialistkunskap och arbeta med information, rådgivning, vägledning och utbildning samt med samverkan, nätverksbyggande och ömsesidigt lärande om social innovation, nationellt och i Europa. Europa kommissionen vill genom detta bättre prioritera social innovation i Europa.

Mötesplats social innovation har sedan 2010 varit en samlande nationell kunskaps- och samverkansplattform i Sverige för social innovation och sedan 2018 på Luleå tekniska universitet. Plattformen arbetar med att skapa mötesplatser för samverkan, nätverkande och gemensamt lärande inom social innovation.

Kontakt

Marita Holst

Marita Holst, Projektledare

Telefon: 0920-492289
Organisation: LTU Innovation, Verksamhetsstöd