Polarforskningssekretariatet invigt vid Luleå tekniska universitet

Publicerad: 4 september 2019

Polarforskningssekretariatet har nu invigt sina nya lokaler på Luleå tekniska universitet efter omlokalisering från Stockholm. Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning klippte bandet och betonade vikten av den forskning Polarforskningssekretariatet skapar förutsättningar för, i bland annat Arktis och Antarktis.

Invigningen följdes av en stor publik som också fick möjligheten att se sig om i Polarforskningssekretariatets nya lokaler, med entrén alldeles intill det nya moderna universitetsbiblioteket på Luleå tekniska universitet, som öppnar till våren.
För många är kanske annars isbrytaren och forskningsfaryget Oden, som vintertid är baserat i Luleå, den starkaste visuella kopplingen till Polarforskningssekretariatet. Fartyget som hyrs av Polarforskningssekretariatet, är en av de främsta forskningsplattformarna i polarhaven, med avancerad vetenskaplig utrustning för expeditioner i Arktis och Antarktis.

Samordnar svensk polarforskning

Genom att förlägga Polarforskningssekretariatet, som är en statlig myndighet med uppgift att samordna och främja svensk polarforskning, till Luleå, vill regeringen bland annat bidra till att kunskapen om Arktis som finns i Norrbotten, förstärks och utnyttjas bättre. Även de sub-polara områdena och den svenska fjällvärlden är av stort intresse för Polarforskningssekretariatet och de uppger att i princip varje vetenskaplig disciplin kan rymmas inom polarforskningen – från naturvetenskap till samhällsvetenskap. Luleå tekniska universitet bedriver i dag både utbildning och forskning inom flera olika områden, relaterade till Arktis och även polarforskning bland annat med avseende på klimatförändringar.

Sveriges universitet i Arktis

Polarforskningssekretariatet hälsades varmt välkommet av Luleå tekniska universitet.
– Vi är faktiskt det enda lärosäte i Sverige som har ett campus i Arktis. Det är fantastiskt roligt att Polarforskningssekretariatet har kommit hit och vi hoppas att få fortsätta vår utveckling inom forskning tillsammans med er. Faktum är att det är Norrbotten, som gör att Sverige är en arktisk region, sade Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Anders Josefsson, liksom landshövding Björn O. Nilsson hälsade polarforskningssekretariatet varmt väkommet:

– Det är en stor glädje för mig att delta i ivigningen av Polarforskningssekretariatet i lokalerna på Luleå tekniska universitet, som jag känner så starkt för. Jag ser inte det här som en utlokalisering, det är en inlokalisering, hit där ni hör hemma. Jag hälsar den kalla forskningen, varmt välkommen till Luleå och Norrbotten, sade landshövding Björn O. Nilsson.

Pär Weihed

Pär Weihed, Professor tillika ämnesföreträdare, Prorektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser