Populär nystart av Vetenskapens hus

Publicerad: 4 februari 2020

Över 300 personer kom till nystarten av Vetenskapens hus i Luleå och kön ringlade sig lång utanför ingången på Storgatan. Ett starkt dragplåster var föreläsningen med professor Jessica K. Ljungberg om Hjärnträning för ett långt och friskt liv.

– Vetenskapens hus är en viktig tillgång för universitetet. Vi lever i en tid av faktaresistens och då är det ännu viktigare att vi har en bra plattform för att nå ut med vår forskning till allmänheten. Vi vill synas med vår forskning- så varmt välkomna till Vetenskapens hus, sade Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Fokuserar på aktuella ämnen

Vetenskapens hus i Luleå som är ett samarbete mellan IVA, LKAB och Luleå tekniska universitet kommer fortsättningsvis att erbjuda öppna arrangemang med inriktning mot forskning, utbildning och konstnärligt utvecklingsarbete, inom högaktuella ämnen. Luleå tekniska universitet satsar mycket på att ta fram ett spännande och aktuellt program och kommer att blanda föreläsningar på dagtid med debatter, kvällsarrangemang och kultur.

– Det är otroligt roligt att så många har hittat hit i dag och att vi får en så här positiv uppmärksamhet om att Vetenskapens hus är i gång igen.  Ni är också varmt välkomna med egna idéer och önskemål om aktiviteter och föreläsningar, sade Tina Forsberg, Luleå tekniska universitets verksamhetskoordinator för Vetenskapens hus.

Vill sprida kunskap

– Så här många som det är i Vetenskapens hus idag tror jag aldrig att jag sett och det bådar gott för framtiden. Syftet med Vetenskapens hus för IVA är att sprida kunskap och information om framför allt teknik och då är en sådan här mötesplats fantastisk. En bra restaurang bidrar också så klart. Välkomna tillbaka Unik Kitchen & Café, sade Erik Höglund, ordförande IVA Nord.

– LKAB har ju varit med från starten och det är viktigt för oss att vara en del av utvecklingen i Norrbotten och från universitetet får vi våra framtida ledare och ingenjörer, sade Leif Boström, direktör affärsområde specialprodukter i LKAB och ordförande i styrelsen för Vetenskapens hus.

Smakprov på kommande föreläsningar

I samband med invigningen avslöjades ett par punkter ur vårens program, bland annat en föreläsning torsdag 6 februari om Nya brandrisker med ökade solcellsinstallationer där Michael Försth och Alexandra Byström, forskare vid Luleå tekniska universitet, presenterar en rapport som konstaterar att regelverken inte hänger med i den snabba utvecklingen. Den 23 mars är det dags för Girjas-seminarium, Historisk argumentation – statens och domstolarnas roll, med bland andra professor Christina Allard. Seminariet belyser de historiska källornas och juridiska begreppens betydelse och tolkningen av dessa i målet mellan staten och Girjas sameby om jakt- och fiskerätt (Girjas-målet). Seminariet berör även andra mål där samebyarnas rättigheter har varit i fokus, samt konsekvenser av Girjasdomen.

Vetenskapens hus kommer också att arrangera afterwork med start under våren, ibland med vetenskaplig touch.

I media

Tina Forsberg