”Roligt att applicera det teoretiska”

Publicerad: 13 januari 2020

Ny EU-lagstiftning kring utsläpp från fordon, det så kallade WLTP-direktivet, gör att drivkrafterna för att minska utsläpp ökar. På Luleå tekniska universitet har en studentgrupp undersökt hur spoilers på lätta lastbilar kan hjälpa till med just det.

Tredjeårsstudenterna på programmet hållbar energiteknik presenterade nyligen sina projektarbeten i kursen experimentella metoder. En av grupperna, med studenterna Oskar Skogh, Evelina Oskarsson och Daniel Kollberg, tog sig an ett skarpt projekt i samarbete med näringslivet. Företaget Berco Produktion i Skellefteå tillverkar spoilers och påbyggnader till fordon av olika slag, och ville ha hjälp med att undersöka hur spoilers påverkar luftmotståndet för en lätt lastbil - och i förlängningen lastbilens utsläpp.
– Det var väldigt utvecklande och roligt att göra något mer praktiskt, att faktiskt bygga något och applicera allt det teoretiska vi lärt oss under utbildningen hittills, säger Evelina Oskarsson.

Undersökningarna som gruppen gjort har främst utförts i en vindtunnel med en egenkonstruerad modell av en lätt lastbil, här tillverkad i frigolit. Modellen har sedan försetts med spoilers på tak, i sidan och även längs de nedre sidorna.
Testerna visar att luftmotståndet med tak- och sidospoiler kan minska luftmotståndet med drygt 15 procent, jämfört med ett fordon helt utan spoilers.
— Att det skulle minska var vi ganska säkra på, men inte hur mycket, säger Oskar Skogh.

Givande samarbete med företag

Enligt studenterna har just samarbetet med näringslivet varit givande.
— Att få göra något som har en betydelse i ”verkligheten” känns bra, och företaget har varit lätta att ha att göra med, säger Daniel Kollberg.
Studenterna har skött samarbetet med Berco själva från första kontakt, företrädare från bolaget har rest upp till Luleå för ett möte under arbetets gång, och snart kommer bolaget få ta del av gruppens resultat.
— Det känns bra, men lite nervöst så klart kring vad de kommer tycka. Förhoppningsvis tycker de att vi gjort ett bra jobb och att de kan applicera det här i företaget. Om inte annat så har de nu något att utgå ifrån i eventuella fortsatta studier, säger Oskar Skogh.
Tanken är att bolaget ska använda datan i samarbete med en stor lastbilstillverkare framöver.