Rymdcampus fick besök av prins Daniel

Publicerad: 20 december 2017

Prins Daniel besökte i veckan Luleå tekniska universitet och IRF (Institutet för rymdfysik) på Rymdcampus i Kiruna. Mötet med studenterna på civilingenjörsutbildningen i rymdteknik uppskattades väldigt mycket. Studenterna höll engagerade presentationer om sina rymdprojekt och prinsen hakade entusiastiskt på med frågor.

Så här i december möttes prins Daniel av ett magiskt vinterlandskap i Sveriges rymdhuvudstad Kiruna, med minus 15 grader, en halv meter snö, frostnupna björkar och snötyngda granar.

På Rymdcampus i Kiruna besökte prins Daniel både IRF och Luleå tekniska universitet, som utbildar framtidens rymdingenjörer och rymdforskare. Studenterna som läser rymdingenjörsutbildningen i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet, den enda i Sverige, går sin första del i Luleå och den senare delen i Kiruna, en plats som på grund av sitt geografiska läge särskilt lämpar sig för uppsändning av rymdsonder tack vare fritt luftrum och gott om nedlandningsplatser. På plats i Kiruna blir studenterna en del av en unik rymdmiljö, ett kluster av forskning, industri och utbildning inom rymdspektrat.

Foto: Katarina Karlsson

På Rymdcampus träffade prins Daniel bland andra Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet och hälsades välkommen av Victoria Barabash, avdelningschef för rymdteknik, Stas Barabash, föreståndare för IRF,  Ella Carlsson Sjöberg, biträdande föreståndare för IRF och Johanna Bergström- Roos, projektledare för RIT (Rymd för innovation och tillväxt).

På IRF fick prins Daniel bland annat av en uppskattad överraskning. Han fick äran att signera en del av ett instrument som ska skickas till planeten Jupiter. Prins Daniels namnteckning beräknas komma fram till planeten Jupiter år 2030 och vid missionens slut kommer satelliten att genomföra en kontrollerad kraschlandning på Jupiters isiga måne Ganymedes, något som prinsen tyckte lät spännande.

Därefter blev det besök i Luleå tekniska universitets där Thomas Kuhn, biträdande professor i atmosfärsvetenskap, berättade om sin forskning och Reza Emami, professor och ämnesföreträdare i  rymdtekniska system, förevisade sitt nya labb. Prins Daniels besök på rymdcampus avslutades med ett mycket uppskattat möte med studenter på civilingenjörsutbildningen i rymdteknik, där de presenterade ett par av sina projekt inom sondraketer och höghöjdsballonger(Rexus/Bexus) för prins Daniel, som lyssnade mycket intresserat.

Med på prins Daniels besök på Rymdcampus var även moderator Leo Razzak och inspiratörer i Prins Daniels Fellowship, Stina Bergfors, United Screens, Filip Engelbert, Avito, och Elin Kling, The Wall. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien driver projektet, Prins Daniels Fellowship i samverkan med prins Daniel.

Prins Daniel

På bild: Ella Carlsson Sjöberg, biträdande föreståndare för IRF, Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet, prins Daniel och Stas Barabash, föreståndare IRF.