SKF- LTU University Technology Center- invigt

Publicerad: 12 april 2012

LTU- SKF University Technology Center (UTC) vid Luleå tekniska Universitet är invigt. Det är det femte SKF University Technology Center i världen, en exklusiv grupp dit bland andra University of Cambridge hör. Det multinationella industriföretaget SKF har förhoppningar om revolutionerande forskningsresultat med det nya forskningssamarbetet SKF-LTU.

– Jag är mycket stolt över att vi etablerar oss här i Luleå. Via forskningscentret på LTU ska vi ta oss till helt nya nivåer och hjälpa våra kunder att bli ännu mer framgångsrika och produktiva. Jag har en fast övertygelse att samarbetet kommer att innebära nya genombrott. Det här är en speciell dag för LTU och SKF, sade Tom Johnstone, VD SKF.

Det rådde en uppsluppen stämning under invigningen av forskningscentret SKF-LTU University Technology Center på LTU. Samtidigt var det full fokus på det nya långsiktiga samarbetsavtalet och vilken positiv betydelse och vilka möjligheter det kommer att ge LTU, SKF och industrin. I sitt invigningstal betonade Tom Johnstone, att valet av LTU var ett strategiskt beslut för framtiden av SKF, med fokus på utveckling och nöjda kunder.

- Jag ser en  win-win-win situation, för  LTU, SKF och SKF:s kunder. På LTU finns utbildning, kunskap och forskning, en proaktiv attityd och ett nära samarbete med industrin, detta tillsammans med vår grupp i SKF kommer att ta oss till nya nivåer, sade Tom Johnstone.

Rektor Johan Sterte beskrev invigningen av LTU-SKF University Technology Center, som en historisk händelse. Därmed gav han sin syn på dess betydelse för Luleå tekniska universitet som har en lång tradition av nära samarbete med industrin och av att forskningen ska ge lösningar och göra nytta.

– När ett multinationellt företag som SKF som ligger i framkant inom teknisk utveckling, väljer vårt universitet som en av få samarbetspartners i världen, ger det en trovärdig kvalitetsstämpel på LTU. Jag är mycket stolt över att SKF har valt LTU för sitt samarbete. Jag vet att förväntningarna på SKF-LTU är höga - och vi ska göra vårt bästa för att leva upp till dem, sade Johan Sterte.

Tanken med SKF-LTU University Technology Center är att utveckla avancerade koncept för tillståndsövervakning och styrning av produktionsutrustning. Brian Murray, chef för forskning och utveckling vid SKF, berättade att en av de visioner SKF har med etableringen av LTU-SKF University Technology Center är, den ”tänkande maskinen”. Lager och system ska då gå från att vara passiva till att bli aktiva och självständiga. Detta så att maskinen kan åtgärda sig själv under drift och därmed förhindra dyra driftstopp.

– Vi valde LTU för dess mix av tekniskt kunnande, goda samarbete mellan sina olika forskningsområden, dess nära koppling till starka industrier och bra internationella kontakter, sade Brian Murray.