viktor 2
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Sämre muskelstyrka hos personer med KOL

Publicerad: 22 januari 2020

Balans och handgreppsstyrka är nedsatt hos de som har kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Det visar resultaten i en doktorsavhandling i fysioterapi som Viktor Strandkvist vid Luleå tekniska universitet skrivit.
– Det var framförallt personer med svårare sjukdom som hade svagare handgreppsstyrka, säger han.

Det är i samarbete med Olin-studierna, som undersöker lungsjukdomar, som Viktor Strandkvist har gjort undersökningen. Han har även jämfört balansen hos personer som har KOL, med en grupp som inte har sjukdomen. Undersökningen genomfördes i Rörelselaboratoriet, som finns på universitetet.

– Vi mätte balans med en kraftplatta. Gruppen med KOL hade sämre balans jämfört med kontrollgruppen, både i stillastående balanstest och när vi bad deltagarna luta så långt de kunde i alla riktningar, säger han.

Samtidigt undersöktes relationen mellan balans och andra faktorer.

• Vi kunde se ett samband mellan nedsatt balans och ökad tobaksförbrukning när vi gjorde stillastående tester med personer som har KOL. Vi såg även ett samband mellan en minskad sträcka som deltagarna kunde luta sig och nedsatt muskelstyrka i benen.

Långvarig rökning och ålder ökar risken för att få KOL, bland de drabbade är det vanligt med nedsatt muskelstyrka.

Genom att testa greppstyrkan i handen, som är en snabb och enkel undersökning, är det möjligt att uppskatta den generella muskelstyrkan hos äldre personer.

– Vi fann ett starkt samband mellan handgreppsstyrka och benstyrka hos både personer med KOL och kontrollgruppen. Däremot såg vi bara ett svagt samband mellan handgreppsstyrka och balans, säger Viktor Strandkvist.

Nu hoppas han kunna gå vidare med studier om hur muskelsvaghet och balans förändras över tid hos personer med KOL. Målet är att i framtiden kunna skapa riktade och relevanta förebyggande och rehabiliterande åtgärder.