socialinnovation
I maj hölls en konferens om social innovation förr intresserade från civilsamhälle, myndigheter, akademi och näringsliv. Nu deltar forskare från Luleå tekniska universitet i arbetet med att bygga en nationell kunskapsplattform för social innovation. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ska stärka det sociala innovationssystemet

Publicerad: 15 december 2017

Luleå tekniska universitet är ett av fem lärosäten som bygger upp en nationell kunskapsplattform för social innovation.

Sociala innovationer kan beskrivas som nytänkande lösningar på samhällsutmaningar. Exempel på sociala innovationer i Norrbotten är BeChange, som stöttar människors koldioxidbantning genom klimatterapi, och Write Your Self, som guidar människor i återerövringen av sina röster och berättelser efter trauman.

Nu har Vinnova beviljat 1,5 miljoner för ett samverkansprojekt mellan Mötesplats Social Innovation (MSI) och fem lärosäten, däribland Luleå tekniska universitet. En förstudie ska genomföras, med målet att utarbeta former för etablering och vidareutveckling av en nationell kunskapsplattform för social innovation med lokal och regional förankring.

"Viktigt erkännande av forskningen vi byggt upp"

– Bildandet av en nationell kunskapsplattform med Luleå tekniska universitet som den nordligaste noden är ett viktigt erkännande och uppskalning av den forskning vi byggt upp kring social innovation i samarbete med samhällsaktörer i både Norrbotten, Sverige och internationellt, säger Malin Lindberg, biträdande professor och innovationsforskare.

Det är hon och Marita Holst, innovationsstrateg på universitetets innovationskontor, som kommer att arbeta med förstudien för Luleå tekniska universitets del. I samverkansprojektet ingår även Mötesplats Social Innovation (koordinator), Göteborgs universitet via GU Ventures, Jönköping University, Malmö universitet och Umeå universitet.

– På Vinnova ser vi ett stort behov av att stärka det sociala innovationssystemet genom att öka utveckling och spridning av kunskap och forskning samt möjligheten för utövare och potentiella utövare inom den sociala ekonomin att mötas och dela erfarenheter. Detta arbete främjar både den samarbetsstruktur som utmärker sociala entreprenörer och innovatörer och bidrar till att sprida kunskap och medvetenhet till allmänheten, politiken och offentliga aktörer om vad socialt entreprenörskap och innovation är, samt dess positiva effekter och hur området kan utvecklas, säger Andreas Netz, som arbetar med social innovation på Vinnova, till Mötesplats Social Innovation

Malin Lindberg

Malin Lindberg, Biträdande professor

Organisation: Genus och teknik, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle