Stefan Nordmark och Peter Nilsson, Smart recycling
Stefan Nordmark, VD vid Smart-Recycling (till vänster) och Peter Nilsson, KTP-projektledare och nyexaminerad från civilekonomprogrammet med inriktning marknadsföring vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Smart-Recycling satsar genom projektet KTP

Publicerad: 3 juli 2020

Smart-Recycling expanderar och anställer en nyexaminerad akademiker som i samverkan med akademisk coach, affärscoach och processledare ska stärka företagets utvecklingsarbete. Satsningen görs inom KTP (Knowledge Transfer Partnerships), ett projekt för kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv som Luleå tekniska universitet deltar i.

Projektet bygger på en välbeprövad brittisk modell där en nyexaminerad akademiker får ett strategiskt utvecklingsuppdrag i ett företag under cirka ett års tid. KTP-projektledarens lön finansieras till hälften med projektmedel och till hälften av deltagande företag.

I en expansiv fas

Smart-Recycling har utvecklat ett system av avancerade algoritmer som avläser mängden innehåll i containrar och andra återvinningsbehållare med hjälp av ultraljudssensorer, och förutser när de behöver tömmas. På så sätt undviks onödiga transporter, med ökad effektivitet och minskad miljöpåverkan som följd. Företaget satsar nu för ökad tillväxt, trots Coronatider, och blir först ut att anställa en nyexaminerad akademiker via KTP-projektet vid Luleå tekniska universitet.
– Vill man utvecklas som bolag så behöver man våga testa nya arbetssätt. KTP passar oss eftersom vi går in i en expansiv fas och behöver förstärka organisationen med ytterligare kompetens, säger Stefan Nordmark, VD för Smart-Recycling.

Brinner för hållbarhet och IoT

Peter Nilsson, nyexaminerad student från civilekonomprogrammet med inriktning marknadsföring vid Luleå tekniska universitet gläds över den flygande start hans karriär fått i rollen som KTP-projektledare.
– Jag kommer ta fram marknadsstrategier, göra segmentering av kunder, hålla kontakten med prospekt och såklart även marknadsföra produkten. Det här passar mig perfekt eftersom mitt mål alltid har varit att jobba med hållbarhet och IoT. Organisationen är liten men företaget har utvecklat en stark produkt som blir allt mer efterfrågad. Det ska bli spännande att vara med på den här resan, berättar Peter.

Trygg start i orolig tid

I sin roll som KTP-projektledare har Peter stöd av en akademisk coach, Wiebke Reim, biträdande universitetslektor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet samt Kristiina Starck Enman professionell affärscoach, IUC Norr.
– Jag får en trygg och bra start i arbetslivet med backup av handledare både från universitetet och näringslivet. Det känns såklart skönt att gå direkt från utbildning till anställning i tider när många tyvärr varslats till följd av Coronakrisen, säger Peter.

Första caset igång

Marita Holst, projektledare för KTP vid Luleå tekniska universitets innovationskontor ser stora möjligheter för universitetet att praktiskt testa och lära sig arbeta efter ett koncept för kvalificerad kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv.
– Det är spännande att det första caset inom projektet nu är igång. Vi kommer i framtiden kunna jobba i större skala enligt denna modell, säger Marita, och tillägger:
– Genom att samarbeta och kombinera kunskapsväxling, regional utveckling och förbättrad miljö blir alla vinnare: akademi, näringsliv, nyexaminerade akademiker och regionen. Projektet skapar också nya möjligheter för fortsatta samarbeten mellan företagen och universitetet.

Maria Wallander

Maria Wallander, Projektledare