Staffan Sarbäck checkar ut

Publicerad: 22 november 2019

Han säger att han älskar förändringar. Trots det har han haft samma jobb i 31 år. Staffan Sarbäck, som nu lämnar arbetet som universitetsdirektör vid Luleå tekniska universitet, har medverkat i många omställningar.
– Ja, det finns både höjdpunkter och tuffa matcher. Man måste ha kul på jobbet. Jag gillar utmaningar, säger han.

Staffan Sarbäck avtackades den 22 november i Wibergsgården vid Luleå tekniska universitet, där anställda, samarbetspartners, företagare och universitetsledning minglade, (se bilder ovan).

Hösten 1980 började han sin bana på universitetet. Hösten 2019 lämnar Staffan Sarbäck sitt direktörsrum.

Han har sett universitetet växa. Husen har byggts ut, antalet anställda har ökat och studenterna har blivit betydligt fler.

– Ja, 1988 var det 4 000 studenter och 800 anställda, säger han.

I dag ligger siffrorna på 15 000 studenter och 1 650 anställda.

Luleå tekniska högskola har bytt namn till Luleå tekniska universitet, fem rektorer har passerat under de här åren och en stor reform som förändrade resurstilldelningen från staten genomfördes.

– Tidigare fick man en tilldelning från staten, ni ska ha 16 utbildningsplatser på fritidspedagog och oavsett om det kom färre fick man betalt för det. Nu har vi rakt ackord.

Universitetet får numera anslag utifrån rekrytering av studenter och prestationer.

Smärtar mest

Även om det blåst hårt vid omorganisationer och flyttar av verksamheter är det neddragningarna 2007 som smärtar mest.

– Det var tufft. Ett stålbad. Vi hade färre sökanden till civilingenjörsutbildningarna, bland annat för att det var flera andra lärosäten som startade sådana utbildningar. Vi tappade 2 000 studenter och blev tvungna att spara inom hela universitetet, bland annat 20 procent på administrationen.

Han säger att han gjorde som han alltid gör, går till fakta och förutsättningar.

– Vad har vi för uppdrag? Vilka fakta har vi?

I det fallet var det viktigt att vara korrekt, säger Staffan Sarbäck. Tillsammans med facken gick ansvariga igenom LAS-kretsar och LAS-listor.

– Det var de som var unga och hade arbetat kort tid som var tvungna att lämna. Slutligen blev det 25-30 personer. Men en del har kommit tillbaka senare.

Ofta i tidningen

Att det blev turbulent när hälsovetenskap skulle flyttas från Boden till Luleå tycker han däremot var en stimulerande utmaning.

– Jag brukar säga att vi var med i tidningen från ledarsidan till sporten i ett halvårs tid, säger han.

Till grund för förändringen låg förstatligandet av Vårdhögskolan. Universitetet hade innan flytten skött utbildningen på uppdrag av Norrbottens läns landsting. Även här gjordes en utredning som Staffan Sarbäck hämtade argumenten ifrån.

­– Det gäller att vara saklig. Vi var helt övertygade om att institutionen hälsovetenskap måste integreras i universitetet för att säkra kvaliteten och bidra till helheten. Jag brukar säga att vi vann slaget, men förlorade debatten.

Flytten genomfördes 2006.

Han pratar inte gärna i jag-form, det blir oftast vi. Han menar att det är viktigt att rekrytera experter som vet bättre än universitetsdirektören.

– Chefer som kan säga att det här är viktigt för universitetets utveckling och argumentera för det.

Blir rådgivare

Staffan Sarbäck blir historisk nu när han tackas av. Det finns ingen annan universitetsdirektör i hela Sverige som stannat på sin post så länge som han.

– Nej, det var länge sedan jag nådde all time high, säger han.

Det tar inte slut här, han har redan gått över till att bli Senior Advisor, rådgivare för dem som efterfrågar det, som han säger.

– Sedan har jag alltid haft uppdrag på nationell nivå, bland annat i Sveriges universitets- och högskoleförbund. Jag har deltagit i några statliga utredningar också. Uppdrag på nationell nivå vill jag nog fortsätta med.

När det gäller den stundande pensioneringen är han glad för att få mer frihet och fritid.

– Jag får tid att umgås med barnen och deras familjer i Stockholm, arbeta i trädgården och ägna mig åt kultur- och friluftsliv.