Rune Andersson stipendiater Lovisa Ingvarsson, Emil Waldenborg och Ebba Andersson
De mottog Rune Anderssons stipendier för utlandsstudier: Lovisa Ingvarsson, Emil Waldenborg och Ebba Andersson, samtliga studenter på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi på Luleå tekniska universitet Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stipendium för studier i Sydkorea

Publicerad: 3 juni 2016

Det var tre mycket glada och överraskade studenter vid Luleå tekniska universitet som mottog Rune Anderssons stipendium för utlandsstudier. Samtliga läser civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi. Till hösten blir det nu en termins studier i Sydkorea med ett stipendium som gör det ekonomiskt möjligt att även se sig omkring i landet.

– Det är en jättestor ära att få det här stipendiet, riktigt, riktigt roligt, säger Lovisa Ingvarsson.

Det var prorektor Birgitta Bergvall - Kåreborn som delade ut stipendiet till de tre studenterna som redan efter sommaren åker för studier i Sydkorea. Pengarna, 40 000 per student, ger studenterna en helt annan ekonomisk möjlighet att uppleva landet och kulturen och Birgitta Bergvall - Kåreborn påminde studenterna om att använda studietiden till att även knyta viktiga kontakter för framtiden. Tillskottet i reskassan, betyder en enorm skillnad för studenterna. Nu slipper de vända på varenda krona. De var uppriktigt glada, överraskade och tacksamma för att just de fått stipendiet och ser verkligen fram emot terminen utomlands.

– Det känns som om man nu får en helt annan möjlighet att uppleva landets kultur och göra saker för att berika sig själv och för framtiden, säger Emil Waldenborg.

Rune Anderssons jubileumsstiftelse vill skapa möjligheter för studenter vid Luleå tekniska universitet att genomföra en del av sin utbildning i länder med snabb ekonomisk utveckling (exempelvis BRIK-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien eller Kina).

Stipendierna riktas i första hand till studenter inom utbildningar som leder till arbeten med starka inslag av utveckling och/eller produktion av tjänster eller produkter

Rune Andersson är donator och instiftare av Rune Anderssons jubileumsstiftelse. Han kom till dåvarande Högskolan Luleå som den först anställde 1971, efter civilingenjörsexamen från Chalmers i Göteborg. Han inledde sin karriär med att bygga upp det som kom att bli Luleå tekniska universitet. Han driver idag företagsgruppen Mellby Gård, en koncern bestående av bolag inom industri och handel.

Rune Anderssons jublieumsstiftelse