Studenter nominerade till prestigefyllt journalistpris

Publicerad: 27 februari 2020

Luleå tekniska universitets studenter Ellen Lundström och Elin Hall är nominerade till ett av Sveriges finaste journalistpriser, Guldspaden, i den nya kategorin Studentspaden. Detta för en granskning av nyhetsbevakningen i P4 Västerbotten, som visar att små kommuner befinner sig i medieskugga.

– Elin Hall och Ellen Lundström har granskat ungefär 1000 inslag i P4 Västerbotten och tittat på vilka orter som förekommer i nyhetsbevakningen. Det visar sig att Umeå och Skellefteå dominerar totalt. En del orter nämns inte alls. Det är en väldigt tydlig och rak granskning, sa Bertholof Brännström, sammankallande i Guldspadejuryn, när nomineringarna presenterades under torsdagen.

Totalt är tre bidrag, från Luleå tekniska universitet, Umeå universitet samt JMG vid Göteborgs universitet, nominerade i den nya kategorin Studentspaden. Guldspaden är ett av Sveriges främsta journalistpriser och vinnarna avslöjas på det årliga seminariet för grävande journalistik, som i år hålls i Borås i slutet av mars.

Har sänts i radio

Ellen Lundström, som kommer från Malå, och Elin Hall, Brösarp, studerar på Luleå tekniska universitets kandidatutbildning i journalistik och medier och gjorde grävjobbet under en kurs i granskande journalistik. Granskningen ledde till ett inslag i Sveriges Radios program Medierna i somras, och nu alltså även till möjligheten att vinna ett av Sveriges främsta journalistpriser.
–  Det är jättekul. Vi visste inte när vi började granskningen att det skulle bli så här stort, men det är ett väldigt aktuellt ämne. Både Elin och jag kommer från små orter så det är en viktig fråga för oss. Vi fick jättebra stöttning av våra lärare under kursen och de pushade oss att sälja reportaget vidare, säger Ellen Lundström.

Imponerade över engagemanget

Lärarna Håkan Svensson och Ulrika Lindgren är imponerade över Elin Halls och Ellen Lundströms engagemang:
– Vi är väldigt glada över att deras envetna slit gett en sån rolig effekt. En nominering till Guldspaden är mycket fint i mediebranschen. Dessutom visar deras arbete på skillnader i samhället som är viktiga att belysa.

Två tidigare studenter från Luleå tekniska universitets journalistutbildning, Erik Strömberg och Therese Nilsson, är också nominerade till årets Guldspade. De har chans att ta hem kategorin ”mindre dagstidning” för granskningen Faxeholmen och korruptionen i Söderhamns-Kuriren/Helahälsingland.

Ulrika Lindgren

Ulrika Lindgren, Universitetsadjunkt, Utbildningsledare program Medie och kommunikationsvetenskap

Organisation: Medie- och kommunikationsvetenskap, KKL Musik, medier och teater, Medier ljudteknik och upplevelseproduktion och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Håkan Svensson,