Studenter hallbar it
Det vinnande laget: Mansour Kheffache, Valeria Cedillo, Sunnatillo Samadov, Askar Serikov Foto: Karl Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studenternas hållbar webbapplikation vann

Publicerad: 28 november 2018

Studenter på mastersprogrammet distribuerade datasystem för hållbar utveckling, vann en internationell webbapplikationstävling, Design4Green, med 56 deltagande lag från hela världen. Första pris, en resa till Quebec nästa sommar.

I årets utmaning skulle lagen utveckla en webbapplikation som ska leda användarna till en undersökning om hållbarhetshänsyn i sitt företag. Dessutom skulle de tävlande samtidigt beakta webbapplikationens miljöpåverkan och försöka minimera den. I tävlingen som pågick under 48 timmar deltog 56 lag, både studentlag och yrkesverksamma inom branschen.

– Det här visar att våra studenter är konkurrenskraftiga, innovativa och att de kan lösa problem tillsammans i lag, mot ett gemensamt mål med begränsat om tid, säger Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.

Under resan till Quebeck får det vinnande laget delta i konferenser och besöka organisationer som är verksamma inom Green IT.

Utbildning främjar grön IT

– Det var helt oväntat att vinna, med tanke på att vi tävlade med 55 andra lag. Det var fantastiskt, det var tuffa 48 timmar men vi hade mycket roligt. Vi är mycket glada över att vinna den här tävlingen. Vi är stolta över att vara med i programmet och att studera vid Luleå tekniska universitet, som båda främjar användningen av grön IT, säger Mansour Kheffache, en av studenterna i det vinnande laget från Luleå tekniska universitet.

Han fortsätter:

– Utvecklare tänker sällan på hållbarhet medan man bygger programvara, så det var både utmanande och intressant. Vi behövde inte bara bygga funktionalitet utan också minimera mjukvarans miljöpåverkan. Vi gjorde vårt bästa för att minimera både nätverksbelastningen och programmets storlek. Vi använde mycket minimala tillgångar för den visuella designen, och varje gång vi utvecklade en del av programvaran diskuterade vi det mest effektiva sättet att implementera algoritmerna. Och slutligen använde vi några komprimeringstekniker på koden för att minska ansökans storlek ännu längre.

Design4Green är en tävling I eco-design som organiseras av AGIT (Alliance Green IT) and ESAIP (school of enginers)
About Design4Green: http://design4green.org/en/

Karl Andersson

Karl Andersson, Professor, Verksamhetsledare