Succékväll för studenter om den gröna omställningen

Publicerad: 3 maj 2022

En särskild VIP-kväll för studenter på Luleå tekniska universitet om den gröna omställningen väckte stort intresse och engagemang. 150 studenter kom för att träffa flera av Luleå tekniska universitetets forskare och doktorander, och de hetaste företagen inom den industriella gröna omställningen i Sverige.

– Det är ju de här företagen på plats som kanske kommer att anställa en efter examen, så det är roligt att få prata med dem, sade Hjalmar Säfvenberg, civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik vid Luleå tekniska universitet, som syntes i minglet.

Fokus på den gröna omställningen

VIP- kväll för studenter som vill förändra världen, hade fokus på den gröna omställningen och riktade sig framför allt till studenter som läser på Luleå tekniska universitets tekniska och ekonomiska utbildningar. Industrisatsningarna i norra Sverige har världens blickar på sig och det behövs relevant teknisk forskning, utveckling och utbildning. Nu fick studenterna chansen till direktinformation av högaktuella företag och flera doktorander och forskare som arbetar mot det gemensamma målet; den gröna omställningen för att nå globala målen för hållbar utveckling.

Mingelbingo som icebreaker

Efter kvällens middagsbuffé med olika presentationer från scenen, utbröt ett intensivt mingelbingo med företagen LKAB, ABB, SSAB, H2 Green Steel och Northvolt. Runt dessa företag, forskarna och doktoranderna samlades klungor av vetgirgiga studenter.

– Det är jätte-jätte viktigt att göra en sådan här kväll. Det är roligt att så många företag är på plats och vi säger alla samma sak; vi behöver mycket folk, så personer med adekvat utbildning kommer att vara eftertraktade. Vi håller på att bygga ett grönt skyltfönster i norra Sverige, ut mot resten av världen, sade Ida-Linn Näzelius, VP of Environment & Society inom H2 Green Steel som både tagit examen och doktorerat vid Luleå tekniska universitet.

Doktorera en möjlighet efter examen

På frågan om någon student i publiken redan nu planerade att bli doktorand, var intresset svalt. Rama Aljaed från Örebro, som läser hållbar energiteknik, räckte dock upp handen och förklarade varför under kvällens mingel.

– Det är jättetrevligt här i kväll och bra att kunna få ställa mer specifika frågor till företagen men jag är även intresserad av att doktorera. Den gröna omställningen och hållbarhet intresserar mig väldigt mycket, jag vill att den värld vi lever i, ska räcka även till kommande generationer, sade hon.

Kompetens en nödvändighet

VIP-kvällen inleddes dock med att prorektor Pär Weihed hälsade välkommen från scenen och samtalade med verksamhetsledarna för universitetets forsknings- och utbildningssatsningar som sker i nära samarbete med industri och det omgivande samhället inom vätgas, CH2ESS, cirkulär ekonomi, Creaternity och naturresurser för hållbar samhällsomvandling, SUN. De berättade om hur de vill möjliggöra den gröna omställningen. Därefter tog tre doktorander från Indien, Österrike, respektive Göteborg plats på scenen, alla nyblivna forskarstuderande på Luleå tekniska universitet inom områden som berör den gröna omställningen.

Satte fingret på skriande behov

LKAB berättade att bolaget nu står inför den största omställning under sin 130-åriga historia och att de "står i centrum av den gröna omställningen". Northvolt konstaterade å sin sida att de var "born and raised 2016" men att de med den industri de nu bygger upp, ska möjliggöra den gröna omställningen. Ett skriande behov förenade företagen på plats:

– När man frågar företagen här i kväll, vad den största utmaningen är för att klara den gröna omställningen, så svarar de,  kompetensförsörjning. Och efter det då? Ja då blir svaret, kompetensförsörjning...så jag hoppas att ni studenter som är här i kväll, verkligen förstår att ni kan göra skillnad för den gröna omställningen, sade Pär Weihed.

Företagen mycket nöjda med kvällen

– Man märker att studenterna är väldigt medvetna och kunniga, de verkar ha koll på läget, sade Lotta Jakobsson, Project manager fossil-free steel production SSAB.

– Jag tycker det är jättebra, här får studenterna chansen att ställa sina frågor, sade Erik Bohman, ABB.

– Det här var ett klockrent arrangemang, sade Ulrika Håkansson, teknisk affärsutvecklare LKAB.

Ett råd som de eftertraktade studenterna fick var att säkra sina akademiska meriter:

– Industrin kommer att rycka i er och vilja anställa er innan ni är färdiga, men se till att först färdigställa er utbildning och ta examen, sade Ida-Linn Näzelius.