Succéstart för 5-TEK

Experiment, föreläsningar, gemenskap och en inblick i hur det är att gå en teknisk utbildning. Gensvaret från de 100 gymnasietjejer som deltagit i Luleå tekniska universitets nya satsning 5-TEK har varit stort.

– Det är ett väldigt bra sätt att öppna upp universitetet och låta oss utforska valmöjligheterna som finns. Civilingenjörsutbildningarna är väldigt breda och det kan vara svårt att veta vad det innebär att läsa dem och vad man kan jobba med efteråt. Jag har kommit hit med ett öppet sinne och har haft jätteroligt och har fått en tydligare bild. Speciellt av rymdteknik, som jag inte alls var intresserad av tidigare, säger Sara Edman, 17 år, från Uppsala.

Hon är en av de 100 gymnasietjejer från hela landet som tillbringat tre dagar på Luleå tekniska universitet som en del i 5-TEK, ett nytt arrangemang riktat mot tjejer som vill veta mer om hur det är att läsa tekniska utbildningar.

"Vill visa de breda möjligheterna"

Tidigare i höstas skickade universitetet ut inbjudningar till tjejer som går andra året på gymnasiets naturvetenskaps- och teknikprogram. Över 250 anmälningar från hela landet kom snabbt in till de 100 platserna.

– Syftet med 5-TEK är att inspirera och visa på de breda möjligheterna med teknikstudier. Fler kvinnor i teknikbranschen ger nya perspektiv och bidrar till utveckling av teknikföretagen, säger universitetets projektledare Susanne Ljunghager och fortsätter:

– Vi är väldigt glada över det stora intresset och den fina responsen från deltagarna i 5-TEK. De poängterar särskilt hur givande det varit att få träffa andra tjejer som också är intresserade av teknik. Vi hoppas så klart kunna välkomna dem tillbaka som studenter här inom några år.

5-TEK-deltagarna har under dagarna i Luleå fått veta mer om universitetet och olika studentföreningar, varit med på mingel i Vetenskapens hus, fått testa att tillverka elektroniska smycken, programmera spel, smälta metaller och mycket annat.

Har träffat nuvarande studenter

Nuvarande studenter har varit med och planerat och arrangerat 5-TEK och deltagit i workshops, och det har funnits gott om tillfällen att ställa frågor till de som redan läser här.

Elwira Madeling, 17, från Nybro säger att hon före 5-TEK inte trodde inte att hon skulle våga prata med så många som hon sedan gjorde.

– Att träffa studenter ger verkligen en inblick i hur det är här. Jag har snöat in på att jag vill bli någon form av ingenjör och vara med och förbättra tekniker för förnybar energi. Att vara här har gjort att mitt intresse för olika ingenjörsutbildningar har vuxit, säger hon.

Wilma Sund, 16, från Lycksele uppskattar att 5-TEK erbjudit en möjlighet att träffa jämnåriga tjejer med liknande intressen.

– Och att vara här och se alla studenter gör absolut att jag får upp motivationen att höja betygen så att jag kan ta mig hit. Att läsa civilingenjör arkitektur eller något annat designinriktat verkar kul, säger hon.

Susanne Ljunghager

Susanne Ljunghager, Projektledare