Javier Martin-Torres, professor
Javier Martín-Torres, professor vid Luleå tekniska universitet leder utvecklingen av instrumentet HABIT Foto: Linda Alfredsson, LTU Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Svenskt Marsinstrument utvalt av ESA

Publicerad: 2 december 2015

HABIT är namnet på det första svenska instrument som ska placeras på Mars yta. Det har utvecklats av en internationell forskargrupp som leds av professor Javier Martín-Torres och professor María-Paz Zorzano vid Luleå tekniska universitet. Rymdorganisationen (ESA) European Space Agency har valt ut det banbrytande mätinstrumentet till sin nästa stora Marsexpedition ExoMars 2020.

– Vi är mycket stolta att vårt instrument har valts ut av ESA. HABIT är ett banbrytande multi-instrument som kommer att monteras i en plattform på Mars yta och är en viktig del i ESA:s nya rymdsatsning ExoMars 2020. HABIT har möjlighet att utvärdera bebolighet på Mars och visa att vi kan producera flytande vatten på Mars inför kommande Marsforskning, säger Javier Martín-Torres, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

I ESA:s nästa Marsexpedition, ExoMars 2020, ingår dels en ny marsfarkost, en så kallad rover, och dels en ny rysk rymdplattform till vilken två europeiska mätinstrument valts ut.

Ett är HABIT som Javier Martín-Torres och Maria-Paz Zorzano leder. Ett annat är Lander Radioscience experiment (LaRa) som ska leverera detaljer om Mars inre struktur.

3D animering av HABIT Foto: A. Soria-Salinas/Luleå Tekniska Universitet
3D animering av det banbrytande nya multi- instrumentet HABIT som ska placeras på Mars yta Foto: A. Soria-Salinas/Luleå Tekniska Universitet

HABIT är ett avancerat instrument med flera funktioner. Det ska bland annat kunna undersöka och kvantifiera landningsområdets tre mest kritiska parametrar för liv som vi känner det. Det betyder tillgång på rinnande vatten, ultraviolett strålningsdos och termiska intervall. En annan funktion är att leverera olika slags miljöinformation som till exempel luft- och marktemperatur, relativ fuktighet på marken och UV-strålning.

– Genom det kan vi undersöka vattenförekomst i atmosfären och under ytan samt hur ozon, vatten och damm beter sig över tid i en atmosfärscykel, säger Javier Martín-Torres.

HABIT
Så kommer HABIT att lyftas fram i ESA:s ExoMars 2020.

En tredje uppgift för HABIT är att vara en forskningsresurs på plats och över tid för kommande rymdforskning på Mars.

Redan i april 2015 kunde en forskargrupp som Javier Martín-Torres hade ansvar för presentera bevis som tyder på att det förekommer flytande vatten på Mars. Alla bevis som framkom i det forskningsprojektet baserades på indirekta observationer som behöver verifieras ytterligare.

– Det är vad HABIT ska åstadkomma genom att presentera obestridliga bevis för att det bildas flytande vatten på Mars säger Martín-Torres.

Javier Martín-Torres

Javier Martin-Torres

Javier Martin-Torres, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Atmosfärsvetenskap, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik