Hoppa till innehållet
Bild; Malin Frenning
Malin Frenning, Sveriges mäktigaste kvinna, tog sin magisterexamen på LTU. Foto:Teliasonera

Sveriges mäktigaste kvinna tog magisterexamen på Luleå tekniska universitet

Publicerad: 21 mars 2011

Det var tekniskt basår som 1986 lockade den då 19-åriga Sundsvallstjejen Malin Frenning till Luleå och Luleå tekniska universitet.

I mitten av 1980-talet var Luleå tekniska universitet, det enda lärosätet i Sverige som erbjöd möjlighet till komplettering av som i Malin Frennings fall, 3-årig samhällsvetenskaplig linje till 4-årig teknisk utbildning. Hon läste in fysik, matte och kemi.

- Det är jag mycket glad för idag. Det introduktionsåret gav mig möjlighet att fundera över vilken inriktning jag ville ha. Jag valde sedan maskinteknisk utbildning eftersom det var den som hade flest avslutningar och möjlighet att kombinera ekonomi och teknik, säger hon.

Malin Frenning stortrivdes på Luleå tekniska universitet och flera av dem som blev hennes kompisar på maskinteknisk utbildning är fortfarande 25 år senare några av hennes närmsta vänner. De träffas till och med regelbundet - hela gänget - minst två gånger per år.

- Och så träffade jag min man i Luleå, han var Luleåbo och jobbar idag inom läkemedelsbranschen, säger hon.

Förutom studier i maskinteknik innehåller hennes magisterexamen Industriellekonomi. Det var en kombination som passade Malin Frenning perfekt.

I dag är hon chef över bredbandstjänster på Teliasonera, vilket innebär att hon har ansvar för miljardsatsningar. Av Veckans affärer har hon nyligen utsetts till Sveriges mäktigaste kvinna.

- Det är en enormt hedersam utnämning som jag är stolt över, säger hon.

Än i dag, på den toppnivå inom näringslivet där hon befinner sig har hon direkt praktisk nytta av sin utbildning från Luleå tekniska universitet.

- Vi lärde oss bra modeller och metoder som är användbara i näringslivet när det gäller att få struktur på siffror, information och innehåll. Det gäller allt från innehåll i projekt till att sätta ihop information i viktiga beslut, säger hon.

På Luleå tekniska universitet lärde hon sig också en särskild modell för snabbläsning. Den ingick i Projekt- och Ledarskapskursen.

- Det brukar jag fortfarande nämna som något jag har med mig från min utbildning i Luleå. Snabbläsning går ut på att inte flytta ögonen över sidan utan man lär sig en metod där man kan läsa in en text snabbt genom att man fokuserar blicken och på en gång kan se helheten på en sida, säger hon.

Under studieåren i Luleå var hon mycket engagerad i Teknologkåren där hon var kårordförande en period, och hon var med om att bolagisera Bokis och rekonstruerade Kårhusrestaurangens bolag. Hon rekommenderar studier på Luleå tekniska universitet.

- Jag trivdes väldigt bra. Det var en trevlig atmosfär och en fördel att det inte var så stort. Efter föreläsningarna var det lätt att umgås för många bodde nära varandra, säger hon.