Andreas Norlén
Den 16 september kl 10.15-11.15 föreläser riksdagens talman Andreas Norlén i Aula Aurora i D-huset på Luleå tekniska universitet. Foto: Anders Löwdin/Sveriges riksdag. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Talmannen föreläser på Luleå tekniska universitet

Publicerad: 5 september 2019

Riksdagens talman Andreas Norlén kommer till Luleå tekniska universitet den 16 september för att föreläsa för studenter, personal och allmänhet. Besöket är en del av riksdagens hundraårsfirande av demokratins genombrott i Sverige.

– Riksdagen firar demokratins historiska genombrott men vi vill också uppmärksamma möjligheterna och utmaningarna i dag. Det är ju hela Sveriges demokrati vi firar, och därför ser jag fram emot att få tala om den när jag besöker Luleå tekniska universitet, säger talman Andreas Norlén.

För 100 år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt som innebar att kvinnor fick rösta i nationella val. Reformen kom till efter intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922.

Demokratiska genombrott firas i hela landet

För att understryka att det är hela Sveriges demokrati som firas kommer talmannen och de vice talmännen att besöka alla län och diskutera demokratins historiska genombrott och demokratins utmaningar och möjligheter i dag och i morgon. 16 september är det dags för Norrbotten som stopp. Klockan 10.15-11.15 föreläser Andreas Norlén i Aula Aurora i D-huset på Luleå tekniska universitet för studenter, medarbetare och intresserade från allmänheten. Josefin Rönnbäck, forskare i historia vid universitet och författare i Riksbankens antologi om rösträtten, medverkar också under föreläsningen.

– Vägen till rösträtt har varit krokig, och demokratiska rättigheter har inte trillat ned från himlen, utan det är rättigheter som många människor kämpat för. Det är därför viktigt att komma ihåg att det vi ser som självklarheter idag har inte alltid varit det, säger hon.

Deltar även i Barentskonferensen

Från Luleå åker talman Andreas Norlén vidare till Haparanda och den nionde parlamentariska Barentskonferensen. Där deltar även Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet, för att tala om det nystartade Kolarctic-projekt DIT4BEARS (Disruptive information Technologies for Barents Euro-Arctic Region). Huvudsyftet med projektet är att utveckla it-baserade lösningar som kommer företag i den arktiska regionen till nytta och förenklar mobilitet av människor, produkter och kunskap inom Barentsregionen.

Josefin Rönnbäck

Josefin Rönnbäck, Universitetslektor

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle